Stablima jasena Vrščani se brane od vetra i smetova

Izvor: RTS, 23.Nov.2019, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stablima jasena Vrščani se brane od vetra i smetova

U okviru sveobuhvatne akcije pošumljavanja Srbije, pod sloganom "Zasadi svoje drvo i negujmo ga zajedno", u Vršcu je posađeno hiljadu stabala, koja će činiti vetrozaštitni pojas uz međunarodni put ka susednoj Rumuniji. U akciji je učestvovalo više od 500 Vrščana, đaka i sportista.
Drvoredi Vršcu nedostaju, ali ne zbog toga što u ovom gradu nema dovoljno zelenila već zato što ima vetra, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << često duva olujnom jačinom. Vetrozaštitni pojasevi su u ovom delu Banata neophodni jer vetar zimi često nanosi smetove i blokira saobraćajnice.

Zato su, u okviru akcije pošumljavanja Srbije, Vrščani rešili da podignu vetrozaštitni pojas uz međunarodni put ka susednoj Rumuniji, a 1.000 stabala bi ubuduće deo ove važne saobraćajnice trebalo da zaštiti od nanosa smetova.
"U dužini od četiri kilometra je planirana deonica sadnje. Sadimo jasen, jedan drvored, dok na proleće očekujem da ćemo da sadimo niže rastinje", kaže Slobodan Jovanov, član gradskog veća zadužen za poljoprivredu.
Ni vetar, čiji udari u Vršcu danas dostižu 100 kilometara na sat nisu sprečili veliki broj đaka i građana da zasade svoje drvo.
Akciju su podržali i brojni sportisti grada Vršca.
"Motiv je da smo prepoznali da je ovo prava akcija, ipak je priroda ona koja nama treba, a ne mi njoj, imamo Vršački breg, a hteli smo sada i na ravnici da zasadaimo koje drvo", kaže Damir Fejzić, reprezentativac Srbije u taekvondou.
Ovo je, kažu u gradskoj upravi, samo prva u nizu ovakvih akcija.
"Danas je to ova lokacija, a u budućnosti lokalna smaouprava će odrediti još nekoliko njih gde ćemo nastaviti našu akciju sadnje", kaže Dragana Mitrović, gradonačlnica Vršca.
Stabla jasena uz međunarodni put ka Rumuniji sadilo je više od 500 Vrščana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.