Izvor: B92, 23.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta za vreme elementarnih nepogoda

Beograd -- Srbija nema državno telo niti zakon koji bi propisao mere za vreme elementarnih nepogoda. Stručnjaci za formiranje agencije.

Srpske vlasti su dugo najavljivani talas vrućina dočekale sa nekoliko cisterni sa vodom koje su postavile u većim gradovima kako bi se građani okrepili na visokim temperaturama. Da Srbija nema jasnu strategiju za vanredne situacije, postalo je jasno posle neuspešnih pokušaja da se ugase požari koji su počeli da gore širom zemlje. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Iako su u pomoć vatrogascima pritekli i vojska i policija, stručnjaci smatraju da je izostala odgovarajuća reakcija države i zato predlažu da se osnuje posebna vladina agencija za vanredne situacije.

"Ta agencija može tražiti upotrebu vojske, policije, svih privrednih subjekata i imala bi mogućnost da mobiliše stanovništvo. Čak mislim da bi bilo potrebno i doneti novi zakon o vanrednim situacijama koji bi prepisao ulogu agencije u tim situacijama i otklanjanju posledica katastrofa", kaže Zoran Dragišić, sa Fakulteta za bezbednost.

Savet za nacionalnu bezbednost formiran je kao telo koje će se, osim haškim beguncima, baviti i vanrednim situacijama. Osnovan je vladinom uredbom a ne zakonom, tako da do sada, osim sastanka članova na konstitutivnoj sednici, nije ni počeo da radi.

I u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, gde se trenutno procenjuje šteta koju su prouzrokovali požari, najavljuju nove mere.

"Pretpostavljam da bi zakonskim rešenjem trebalo imati i jedno telo koje bi imalo nadležnost u ovakvim situacijama. Mi pre svega radimo procenu za ugroženost životne sredine jer smo zaduženi za nacionalne parkove. U nekom narednom periodu ćemo preuzeti nadležnost nad integralnim upravljanjem prirodnim resursima", kaže Saša Dragin, ministar za zaštitu životne sredine.

Ovih dana veliku pomoć u gašenju požara pružaju i meštani ugroženih sela. Ipak, tradicija organizovane civilne odbrane u Srbiji odavno ne postoji. Za neodazivanje građana predviđene su i kazne, ali stanovništvo u vanrednim situacijama nema ko da pozove.

"U ovom trenutku bi to trebalo da radi Ministarstvo odbrane, ali je tu situacija konfuzna i vežbe nisu bile 20 godina", kaže Dragišić.

Poslednji put su srpske vlasti najavljivale da će osnovati telo koje će se baviti vanrednim situacijama posle poplava u Jaši Tomiću.

Osim kriznih štabova i jednokratne pomoći ništa nije urađeno, dok neke zemlje, kao što je Rusija, imaju čak i ministarstvo za vanredne situacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.