Šta se krije iza tajanstvenog natpisa na jednoj zgradi u Beogradu

Izvor: RTS, 14.Jun.2020, 12:59

Šta se krije iza tajanstvenog natpisa na jednoj zgradi u Beogradu

Natpis na fasadi jedne stare zgrade u Beogradu privukao je pažnju sugrađana. Istoričari objašnjavaju šta znače reči "provereno min njet" i zbog čega su one važne.
U toku jednog dana na hiljade ljudi prođe pored zgrade na uglu ulica Kneza Miloša i Kralja Milana u Beogradu. Ipak, mnogi ni ne pomisle da se na njoj krije istorija. Natpis ispod prozora, star gotovo osam decenija privukao je pažnju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jednog sugrađanina.

"Dok sam dolazio u ekspozituru pao mi je pogled na taj trag koji se nalazi na fasadi. Fasada je bila čišćena i neko je u toku čišćenja uspeo da otkrije taj znak. I sada je teško vidljiv, ali s obziom da mene zanimaju takvi tragovi, ja sam obratio pažnju na to šta to piše", kaže Bane Gajić.
Iako je jedva vidljiv, poznavaci svetske istorije ga lako prepoznaju. "Provereno min njet" su bile tri rado viđene reči i uobičajena dekoracija fasada objekata 40-ih godina 20. veka.
"Beograd jeste oslobođen 1944. godine, ali nije Jugoslavija, rat nije završen. Nemci su ostavili mnogo, to su mine tzv. iznenađenja. Znači na jednu žicu ćete zahvatiti, vezati minu, biće negde nisko i nepregledno tako da onaj ko uđe u prostoriju, lako može da se saplete o nju, aktivira bombu, minu i evo nevolje. Isto tako, Sovjeti su imali ogroman posao da razminiraju", ističe novinar i pisac Zoran Nikolić. 
Timovi sovjetske inženjerije su gotovo dva meseca razminiravali Beograd. Detektorima su proveravali dvorišta, podrume, stambene zgrade, ali i sve institucije - škole, banke, kulturne centre u tek oslobođenim delovima grada. Kada bi se uverili da je objekat bezbedan, na zidu bi ispisali masnom farbom ovakav natpis  – "Provereno min njet", u prevodu –provereno nema mina".
"Ta oznaka nije samo simbolizovala deo ratnih napora u toku same bitke, već nešto znatno više - da su životi bili na taj način sačuvani. Tih znakova ima na svim teritorijama kojima je crvena sovjetska armija prošla u  Drugom svetskom ratu", rekao je Bane Gajić. 
Osim na zidu, natpis je sačuvan u stihovima rok grupe Riblja Čorba, ali i na filmu. Njegova vrednost, saglasni su stručnjaci, i posle toliko godina je ista.
"Upozoravaju. Podsećaju na nevolju svakog rata koji je ostavio svoj trag ovde, da se ne daj Bože neki slični ne ponovi", napominje Nikolić. 
Ovakvih natpisa bilo je mnogo širom prestonice. Neki su i otrkiveni, ali nisu sačuvani. Među njima i na fasadi zgrade na Slaviji. Da ne bi doživela takvu sudbinu novootkrivena poruka biće zaštićena – najavili su čelnici Beograda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.