Šta se dešava dok sediš i čekaš? – Apsolutno ništa.

Izvor: NovaEnergija.net, 22.Apr.2016, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se dešava dok sediš i čekaš? – Apsolutno ništa.

Dok mladi pasivno prolaze pored prilika koje im se pružaju tokom studiranja, dolazi do alarmantnih podataka.
Nezaposlenost mladih u Srbiji predstavlja veoma ozbiljan društveni i ekonomski problem. Mladi, kao osetljiva društvena grupa, što duže ostaju na tržištu rada bez posla, sve su više izloženi riziku od trajne nezaposlenosti i postaju podložniji riziku rada u sivoj ekonomiji. Sve to praćeno razočarenjem i demotivacijom dovelo je do procene da broj nezaposlenih >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << među populacijom starosne dobi od 20 do 24 godine ide i do 90 000. Osnovni uzrok za takvu situaciju je nedostatak praktičnih znanja i veština, kao i kontakata sa adekvatnim potencijalnim budućim poslodavcima. S druge strane, privreda, a pre svega mala i srednja preduzeća, susreću se sa značajnim problemom konkurentnosti na tržištu zbog neadekvatne razvojne politike, kao i zbog manjka inovativnosti. Ovakvi problemi odražavaju se negativno na celokupnu ekonomsku situaciju u društvu, što je dovelo do stvaranja sveopšte negativne klime za preduzetništvo i samozapošljavanje (Srbija se našla na 78. mestu od 120 država po ovom kriterijumu). Studenti su nezadovoljni jer smatraju da njihovi fakulteti ne rade mnogo na direktnom pružanju prakse i mogućnosti zaposlenja, s toga je, u želji da makar u delu doprinese rešavanju ovog problema, tim nastavnika i saradnika sa Ekonomskog fakulteta univerziteta u Beogradu pokrenuo kreiranje platforme. Ostali pokretači projekta su i FREN i Top Class– centar za strane jezike.
 
 

 
 
O čemu se zapravo radi?
 
Platformom N@PRED (Netvorking Privrednog i Edukativnog Sektora) se uspostavlja kanal komunikacije između obrazovnog i biznis sektora, odnosno između malih i srednjih preduzeća sa jedne i studenata, učenika i celog obrazovnog sektora sa druge strane. Putem jednostavne registracije na platformi studenti i učenici mogu steći uvid u trenutne poslovne prakse, kao i istraživačke projekte velikog broja malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih radnji, ali i steći priliku da pokažu svoje znanje učestvujući u njihovoj implementaciji.
 
 

 
 
Povezivanje i direktna saradnja sa privrednicima i preduzetnicima svih delatnosti putem platforme, ne samo da može dopuniti stečena teorijska znanja praktičnim iskustvom, već može biti odlična šansa za nastavak poslovne karijere u toj kompaniji. Kada kažemo svih delatnosti, znajte da zaista jesu sve uključene i da nije usko vezano samo za poslove administrativne prirode. Takođe, studenti čije su preferencije više usmerene na započinjanje sopstvenog posla nakon završenog fakulteta, kroz praksu i rad na projektima sa konkretnim poslodavcima, mogu se iz prve ruke upoznati sa načinom pokretanja posla, organizacijom, kao i poteškoćama sa kojima se mogu suočiti ukoliko se opredele za taj korak. Rezultate rada na istraživačkim zadacima i projektima studenti mogu iskoristiti i pri pisanju svojih diplomskih, seminarskih i master radova pri čemu će imati pomoć nastavnika kao mentora, koji pored preduzeća i studenata čine treću ciljnu grupa predstavljene platforme. Pristup platformi je besplatan i dostupan svima, pa ukoliko želiš da radno iskustvo stekneš već sada klikom na link www.napred.rs napravi prvi korak ka svojoj uspešnoj poslovnoj karijeri.
 
Takođe, tu je i mnogo sajmova namenjenih mladima za zapošljavanje i sticanje praksi, a o jednom od njih smo vam pisali ovde.
 
 
 
Izvor naslovne fotografije: oglasindo.rs
 
 
Note: There is a poll embedded within this post, please visit the site to participate in this post's poll.

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.