Izvor: B92, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta sa opasnim otpadom

Beograd -- Jedino rešenje za medicinski otpad, rizičan po zdravlje ljudi, jeste izgradnja spalionica koje ne ispuštaju štetne gasove.

Pomoćnica ministra zdravlja Elizabet Paunović kaže i da u Srbiji ne postoje deponija ni spalionica za odlaganje otpada, a samo Klinički centar Srbije mesečno proizvede oko 150 tona otpada, od čega je sa infektivnog odeljenja oko 127 tona.

Procedure upravljanja medicinskom otpadom biće određene Pravilnikom o upravljanju medicinskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otpadom, koji je jedan od podzakonskih akata Zakona o upravljanju otpadom.

Taj zakon je u proceduri i čeka se na njegovo usvajanje, izjavila je šefica Odseka za upravljanje medicinskim otpadom pro Ministarstvu zaštite životne sredine Radmila Šerifović.

Ona je rekla da je trenutno jedan od velikih problema u upravljanju otpadom što se u većini zdravstvenih ustanova on ne deli na infektivan i običan komunalni otpad.

Medicinski otpad je problem koji zajedno moraju rešavati razni resori jer je on u različitim fazama odlaganja u nadležnosti Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva zdravlja.

Elizabet Paunović upozorava da javnost nije upoznata sa ogromnim rizicima otpada koji je svuda razbacan.

U julu ove godine počelo je sprovođenje projekta, vrednog 7,6 milona evra, dobijenih donacijama, koji podrazumeva izradu plana upravljanja otpadom za celo zdravstvo.

"EU će obezbediti nabavku 72 uređaja za sterilizaciju i minimizaciju medicinskog otpada i pripadajuća vozila, čime će biti pokrivena cela Srbija", navodi Elizabet Paunović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.