Izvor: RTS, 09.Dec.2022, 07:06

Šta psiholozi podrazumevaju pod "medenim mesecom" u nasilnom odnosu

Tanja Jeremić Velimirović, načelnica Odeljenja za psihološku delatnost MUP-a Srbije, ističe da u fazi "medenog meseca", nasilnik prepoznaje da je prešao neku meru i nastupa s obećanjima dobrog odnosa. Međutim, upozorava da je to samo mamac za ostajanje u odnosu i da se, nažalost, može završiti i femicidom. Saša Mitić, načelnik Odeljenja za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici UKP-a apeluje na žrtve da prijave nasilje i da policija izricanjem hitnih mera mogućem izvršiocu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nasilja, garantuje žrtvi bezbednost.
Prema podacima Sigurne kuće u proseku svakih deset dana u Srbiji bude ubijena jedna žena u porodičnom ili u partnerskom nasilju. 

Saša Mitić ističe da postoji mnogo teških nasilja koja ne zaboravlja, a najteže su situacije kada dete moli tatu da ga ne bije ili supruga muža. 
"Taj plač deteta je uvek prisutan i nama u ušima", navodi Mitić. 
Podaci pokazuju da su u 91 posto slučajeva nasilnici muškarci. 
Tanja Jeremić Velimirović objašnjava da žrtve nasilja uglavnom osećaju kao da izlaza nema, da je to, kako kaže, mesto velikog očaja, izgubljenosti i odustajanja od samog sebe. 
Zato je, naglašava, psihološka podrška svakoj žrtvi od ključnog značaja. 
Šta je "medeni mesec" Navodi da je "medeni mesec" četvrta faza u odnosu počinioca nasilja i žrtve, a počinje od  akumulacije napetosti, posle čega prelazi u akutni napad kada dolazi i do seksualnog i fizičkog nasilja.
"Jako je teško da kada žrtva dugo trpi nasilje u tom odnosu i da mobiliše svoje snage i prijavi nasilje pogotovo kada dolazi do te faze 'medenog meseca', kada nasilnik prepoznaje da je zapravo prešao neku meru. To su i obećanja i pokloni i izlasci i sve ono što predstavlja onaj deo dobrog odnosa ili odnosa koji žrtva pamti pre nego što je ušla u krug nasilja", objašnjava Jeremić Velimirovićeva.
Posebno ukazuje da je strašno i uznemiravajuće to što se vremenom ti ciklusi vraćaju i sve manje ima "medenog meseca", a sve više negativnih faza.
"Medeni mesec se ne može smatrati pozitivnim zato što je on praktično samo mamac za ostajanje u odnosu i nažalost ako to predugo traje može da se završi i femicidom", upozorava načelnica.
"Najbitnije da se ugasi požar"Mitić naglašava da je policija, kada žrtva prijavi nasilje, odmah na terenu i da šalje patrolu na prijavljenu adresu. 
"Najbitnije je da se ugasi požar, da se razdvoji žrtva od mogućeg izvršioca ili izvršioca. Kad to uradimo, mi smo završili dobar deo posla. Kod nas su i žrtve i nasilnici, ali nema prilaska i komunikacije dok ne utvrdimo o čemu se radi", navodi načelnik.
Dodaje da se oni dovode u policijsku stanicu i da imaju pravo da izriču mogućem izvršiocu nasilja hitne mere – zabranu prilaska i komunikaciju i privremeno udaljenje iz stana.  
"Policija ima četiri sata potpunog ovlašćenja koja su prvi put data policiji. U ta četiri sata policajac izriče hitne mere", naglasio je Mitić. 
Ističe i da je žrtva istog trenutka obaveštena kada su mogućem počiniocu nasilja izrečene hitne mere.
"Dovoljno je da joj pusti poruku, otići će u zatvor na 60 dana. Dovoljno je da joj priđe ili da dođe do stana otići će u zatvor do 60 dana po prekršaju", precizira je Mitić.
Apeluje na sve žrtve da ne trpe nasilje i da ga prijave na besplatne broje 0800-100-600 i 192. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.