Šta predviđa dogovor sa prosvetarima

Izvor: RTS, 12.Feb.2015, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta predviđa dogovor sa prosvetarima

Posle gotovo tri meseca zakonskog štrajka i skraćenja časova na pola sata, članovi dva od četiri sindikata, Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat "Nezavisnost", od 18. februara prekidaju štrajk i normalizuju nastavu. Dva sindikata i dalje u štrajku.
Povratak na časove od 45 minuta prihvatilo je oko 360 škola, dok će članovi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << druga dva sindikata raditi i dalje skraćeno. Odluku o ponuđenom sporazumu Ministarstva i Vlade objaviće, kako kažu, narednih dana.

Nakon 14 nedelja štrajka, dobijeno je najviše što se u ovom trenutku moglo dobiti, kažu sindikati. Pronađeno je rešenje za svaki od zahteva, pa čak i za onaj najteži, koji se tiče finansija. Izuzeća od smanjenja plata nema, ali je Vlada, kako navode, obećala da će pomoći prosvetnim radnicima.
Ružica Todić iz Sindikata "Nezavisnost" kaže da je Vlada pristala da isplati pomoć i  nagradu koja se zove novogodišnja.
"Ono što je bilo sporno, a što sve zanima, jeste trenutak kada će ta nagrada biti isplaćena. Ta dilema je otklonjena time što se Vlada obavezala da ti pregovori krenu što ranije, a najkasnije prvog juna", kaže Todićeva.
Ta pomoć biće, kažu, u visini plate svakog zaposlenog. Prema sporazumu, sindikati će učestvovati u radnoj grupi za izradu platnih razreda, a njihova primena treba da počne u januaru 2016. godine.
Za Poseban kolektivni ugovor kažu da je bolji od prethodnog, jer su dobili veću sigurnost. Rešavanje pitanja profesora koji su tehnološki viškovi i dalje je prioritet.
Aleksandar Ničić iz Sindikata obrazovanja Srbije kaže da su predvideli i druge krugove prioriteta gde se otvara mogućnost za one zaposlene koji godinama rade sa malim procentom radnog vremena da sada ukrupne svoje radno vreme do 100 odsto. "Na taj način stvoriće se uštede u budžetu", smatra Ničić.
Na odgovor štrajkača preostala dva sindikata – još se čeka.
Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika kaže da će Unija imati sednicu Glavnog odbora u ponedeljak, i to je jedino mesto gde počinju i gde se završavaju štrajkovi.
"Kao i za sve, neki su zadovoljni, neki nisu. Šta će na kraju odlučiti, videćemo u ponedeljak", rekla je Jankovićeva.
Nadoknada časova nije obavezna. Nastavnicima je prepušteno da procene ima li za to potrebe. Sporazumom je utvrđeno da se protiv onih koji su štrajkovali ne preduzimaju nikakve zakonske mere i da im se plate ne umanjuju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.