Izvor: Politika, 30.Jul.2015, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta krije „srpska fascikla” Jevgenija Primakova

Jevgenij Primakov od dede je nasledio i kutije sa bogatom arhivom. U jednoj od njih pronašao je fasciklu na kojoj je ruski premijer napisao „Kosovo, jugokriza, Bosna, stenogrami razgovora, Miloševićevo pismo, zaokret aviona, Haški tribunal”

Humanitarac i novinar Jevgenij Aleksandrovič Primakov (39), ne samo imenom i likom, veoma podseća na bivšeg ruskog premijera i državnika Jevgenija Maksimoviča Primakova, koji je preminuo prošlog meseca. Sa dede na unuka prešla >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je i strast prema Bliskom istoku, ljubav i želja da pomaže ljudima u nevolji. Upravo je stari Primakov bio glavni savetodavac Jevgeniju da pokrene projekat Ruske humanitarne misije (RHM). Ove nedelje, posle Palestine i Tadžikistana, Primakov je otvorio predstavništvo RHM i u Srbiji.

Od dede je nasledio još nešto: kutije sa njegovom bogatom arhivom. U jednoj od njih pronašao je fasciklu, na kojoj je Primakov rukom napisao „Kosovo, jugokriza, Bosna, stenogrami razgovora, Miloševićevo pismo, zaokret aviona, Haški tribunal”.

– U fa­sci­kli je bi­lo mno­go do­ku­me­na­ta, uklju­ču­ju­ći i ste­no­gram nje­go­vog te­le­fon­skog raz­go­vo­ra sa pot­pred­sed­ni­kom SAD Al Go­rom, iz avi­o­na ko­ji je le­teo nad Atlan­ti­kom. To je bi­lo 23. mar­ta 1999. go­di­ne, tač­no u 21 čas po mo­skov­skom vre­me­nu, upra­vo u tre­nut­ku ka­da je do­ne­ta od­lu­ka da se bom­bar­du­je Ju­go­sla­vi­ja. Čim je to sa­znao i spu­stio slu­ša­li­cu, de­da je na­re­dio pi­lo­tu da pre­ki­ne let pre­ma Ame­ri­ci i okre­ne avi­on na­zad ka Mo­skvi. Taj ma­ne­var nad Atlan­ti­kom opi­su­ju kao cen­tral­ni do­ga­đaj u ru­skoj po­li­ti­ci, ali je nje­mu pret­ho­di­lo mno­go to­ga i ni­je se slu­čaj­no de­sio. Ključ­ni „atlant­ski” za­o­kret Ru­si­je do­go­dio se pu­ne tri go­di­ne ra­ni­je, 9. ja­nu­a­ra 1996, ka­da je Jev­ge­nij Pri­ma­kov za­me­nio An­dre­ja Ko­zir­je­va na me­stu še­fa di­plo­ma­ti­je i za­u­sta­vio ru­sku ka­pi­tu­lantstku spolj­nu po­li­ti­ku. Mo­gu­će je da su na Za­pa­du taj za­o­kret uoči­li tek u mar­tu 1999. go­di­ne – is­ti­če ru­ski hu­ma­ni­ta­rac Jev­ge­nij Pri­ma­kov.

De­le­ga­ci­ju Ru­ske hu­ma­ni­tar­ne mi­si­je, u ko­joj su po­red Pri­ma­ko­va bi­li i pot­pred­sed­nik Alek­sej Pol­kov­nji­kov i ru­ski no­vi­nar i di­rek­tor be­o­grad­skog Me­di­ja cen­tra „Ru­ski eks­pres” Jev­ge­nij Ba­ra­nov, u po­ne­de­ljak je pri­mio pe­tri­jarh srp­ski Iri­nej. Po­že­leo im je bla­go­slov u ra­du i upu­tio još jed­nom za­hval­nost ru­skom na­ro­du za po­dr­šku u te­škim tre­nu­ci­ma. Ka­ko is­ti­če Pri­ma­kov, ova hu­ma­ni­tar­na mi­si­ja je­ste po­sled­nji pro­je­kat ko­ji je nje­gov de­da bla­go­slo­vio i nad­zi­rao do po­sled­njeg da­na ži­vo­ta. Sa bla­go­slo­vom dva pa­tri­jar­ha, srp­ske cr­kve i ru­ske po­li­ti­ke, RHM že­li da po­mog­ne ugro­že­nom na­ro­du na ju­gu Sr­bi­je i na Ko­so­vu i Me­to­hi­ji...

Pri­ma­kov mla­đi je po obra­zo­va­nju isto­ri­čar, po pro­fe­si­ji no­vi­nar, a po zo­vu sr­ca hu­ma­ni­tar­ni rad­nik. Da se po­sve­ti po­mo­ći lju­di­ma pod­sta­kli su ga rat­ni uža­si ko­jih se na­gle­dao dok je sko­ro de­ce­ni­ju ra­dio u bli­sko­i­stoč­nim bi­ro­i­ma vo­de­ćih ru­skih te­le­vi­zi­ja. Svo­je ču­ve­no po­re­klo pri­kri­vao je ra­de­ći pod pse­u­do­ni­mom Jev­ge­nij San­dro. De­di­nu po­moć ni­ka­da ni­je tra­žio. Ni­je ni am­ba­sa­dor, ni taj­kun. Na­pro­tiv, ka­ri­je­ru je po­čeo je kao mon­ta­žer na te­le­vi­zi­ji NTV, iako je nje­gov de­da ta­da bio mi­ni­star ino­stra­nih po­slo­va, a za­tim i pre­mi­jer naj­ve­će dr­ža­ve sve­ta.

Kao mlad no­vi­nar, jed­no vre­me pro­veo je ra­de­ći i na ra­di­ju „Eho Mo­skve”, ko­ji se sma­tra me­di­jem naj­kri­tič­ni­jim pre­ma ru­skom pred­sed­ni­ku Pu­ti­nu, ali Jev­ge­nij ka­že da da­nas ne mo­že da ih slu­ša.

– Ne zbog to­ga što kri­ti­ku­ju Pu­ti­na, već za­to što su se pre­tvo­ri­li u fa­bri­ku mr­žnje. Po nji­ma, čo­vek mo­ra ne­pre­sta­no da se ka­je za­to što ži­vi u Ru­si­ji – ob­ja­šnja­va šef RHM.

Po­sle mo­skov­skog ra­di­ja, Pri­ma­kov pre­la­zi na te­le­vi­zi­ju TVS, oda­kle ga pr­vi put ša­lju na Bli­ski is­tok za iz­ve­šta­ča.

– Bo­ra­vio sam do­sta u Ira­ku, to je iz­gle­da po­ro­dič­ni uti­caj – ka­že i pod­se­ća na či­nje­ni­cu da je nje­gov de­da bio je­dan od naj­ve­ćih svet­skih eks­pe­ra­ta za Bli­ski is­tok.

– Sa­mo su dvo­ji­ca ta­kvih bi­la. Sa­da je ostao sa­mo je­dan, Hen­ri Ki­sin­džer – ka­že Pri­ma­kov.

I nje­gov de­da je ka­ri­je­ru ta­ko­đe po­či­njao kao do­pi­snik sa Bli­skog is­to­ka. Sta­ri Pri­ma­kov je imao du­go­go­di­šnje lič­ne od­no­se sa Sa­da­mom Hu­se­i­nom i nje­go­vim še­fom di­plo­ma­ti­je Ta­ri­kom Azi­zom, dru­gim čo­ve­kom Ira­ka. Pu­to­vao je u Irak i pre i po­sle ra­ta, ko­ri­ste­ći sta­re ve­ze. Ube­dio je Sa­da­ma 1991, ta­da for­mal­no u svoj­stvu čla­na Gor­ba­čo­vlje­vog pred­sed­nič­kog sa­ve­ta, da po­vu­če sna­ge iz Ku­vaj­ta, ali su se uda­ri ipak de­si­li.

Uoči ame­rič­kog na­pa­da 2003, Pri­ma­kov sta­ri­ji je ta­ko­đe pu­to­vao kod Sa­da­ma da mu pre­ne­se Pu­ti­no­vu po­ru­ku da mo­ra da pri­sta­ne na od­re­đe­ne uslo­ve, ko­ji­ma iz­bi­ja na­pa­da­či­ma ar­gu­men­ta­ci­ju iz ru­ku. Pu­tin je od irač­kog li­de­ra tra­žio da odo­bri me­đu­na­rod­ne in­spek­ci­je voj­nih obje­ka­ta, uklju­ču­ju­ći i pred­sed­nič­ke pa­la­te. Pu­tin je, do­da­je Pri­ma­kov, pred­la­gao Sa­da­mu da raz­mo­tri mo­guć­nost po­vla­če­nja sa me­sta še­fa dr­ža­ve i pre­la­ska na me­sto, re­ci­mo, ko­man­dan­ta oru­ža­nih sna­ga.

– To je mo­žda mo­glo da spa­se i nje­ga i Irak, ali je Sa­dam već ta­da ži­veo u ne­kom pa­ra­lel­nom sve­tu. Ve­ro­vao je u svo­je ge­ne­ra­le, ali ve­ći­na njih ga je iz­da­la ne­ko­li­ko me­se­ci ka­sni­je. Sa­dam ni­je hteo po­nu­du ni da sa­slu­ša do kra­ja – ot­kri­va naš sa­go­vor­nik.

Susret s patrijarhom Irinejem: projekat Ruske humanitarne misije „blagoslovio” je i stari Jevgenij Primakov, „patrijarh ruske politike” (Foto SPC)

Pri­ma­ko­va mla­đeg pro­fe­si­o­nal­ni put je da­lje od­veo na ve­li­ku te­le­vi­zi­ju NTV, gde je po­sle 2005. dve go­di­ne bio šef bli­sko­i­stoč­nog bi­roa, sa se­di­štem u Je­ru­sa­li­mu. Od 2007. pre­la­zi na cen­tral­nu dr­žav­nu te­le­vi­zi­ju Pr­vi ka­nal, a od 2008. šef je do­pi­sni­štva u Izra­e­lu, oda­kle je ta­ko­đe po­kri­vao ceo re­gi­on.

– Pro­blem su nam pra­vi­li pre­la­sci gra­ni­ce, od­no­sno izra­el­ska vi­za u pa­so­šu. Ta­ko smo mo­ra­li uvek da no­si­mo dva pa­so­ša, ko­je smo u ša­li na­zi­va­li ha­lal i ko­šer, je­dan za arap­ske ze­mlje, dru­gi za Izra­el. Naj­va­žni­je je bi­lo ne po­me­ša­ti ih. Imao sam po­ne­kad ne­ra­zu­me­va­nje sa Izra­e­lom, jer je pre­zi­me Pri­ma­kov no­si­lo eti­ke­tu an­ti­ci­o­ni­ste. Taj je uti­sak mo­žda po­sto­jao, jer je de­da u ži­vo­tu mno­go ra­dio sa Ara­pi­ma – pre­pri­ča­va bli­sko­i­stoč­ne aneg­do­te Pri­ma­kov.

Jev­ge­nij Pri­ma­kov 2011. pre­la­zi u Ko­me­sa­ri­jat za iz­be­gli­ce UN, ra­de­ći u Tur­skoj i Jor­da­nu, gde je ste­kao neo­p­hod­no is­ku­stvo za svoj plan da sa ne­ko­li­ci­nom pri­ja­te­lja osnu­je Ru­sku hu­ma­ni­tar­nu mi­si­ju.

– U Ko­me­sa­ri­ja­tu sam pre sve­ga na­u­čio ka­ko ne tre­ba ra­di­ti. Iz­u­čio sam i me­ha­ni­zme ka­ko ra­de broj­ne za­pad­ne agen­ci­je i ne­vla­di­ne or­ga­ni­za­ci­je. Bi­lo nam je kri­vo što Ru­si­ja ne­ma ni­šta slič­no, iako je to bi­lo ve­o­ma po­treb­no. Pr­vi put sam se ozbilj­no su­o­čio sa hu­ma­ni­tar­nim pro­ble­mom 2007, za vre­me blo­ka­de Ga­ze. Kao no­vi­na­ri, us­pe­li smo da se do­go­vo­ri­mo sa Ha­ma­som i Fa­ta­hom da pre­ba­ci­mo do izra­el­skog gra­nič­nog pre­la­za Erez, i ta­ko spa­se­mo ve­li­ki broj Ru­ski­nja i Ukra­jin­ki ko­je su bi­le uda­te za Pa­le­stin­ce i ži­ve­le ta­mo još od vre­me­na SSSR. Jed­no­stav­no, da ni­smo mi to ura­di­li, ni­ko ne bi. One bi osta­le blo­ki­ra­ne u rat­noj zo­ni – pri­se­ća se Pri­ma­kov.

Ta­da je pr­vi put po­mi­slio da tre­ba pro­fe­si­o­nal­no da se ba­vi ovim po­slom i 2010. re­gi­stro­vao je RHM. Or­ga­ni­za­ci­ja je ozbilj­no po­če­la da ra­di od mar­ta ove go­di­ne. Pri­ku­pi­li su neo­p­hod­na sred­stva, pro­na­šli pro­sto­ri­je, vr­hun­ske struč­nja­ke, us­po­sta­vi­li kon­tak­te sa ru­skim mi­ni­star­stvi­ma ino­stra­nih po­slo­va i za van­red­ne si­tu­a­ci­je. Da­nas RHM ima 17 za­po­sle­nih, uklju­ču­ju­ći pro­fe­si­o­nal­ne spa­si­o­ce, aero­mo­bil­ne gru­pe. To su lju­di ko­ji su pro­šli „pa­kao” po ce­lom sve­tu, od ze­mljo­tre­sa na Ha­i­ti­ju, pre­ko cu­na­mi­ja u Azi­ji i ebo­le u Afri­ci...

– Sr­bi­ja je, po mom mi­šlje­nju, za Ru­si­ju naj­va­žni­je me­sto u Evro­pi. Ko nam je ostao da­nas od pra­vih pri­ja­te­lja? Sa­mo Sr­bi­ja. Mi vi­di­mo da je Sr­bi­ja sa­da na ras­kr­sni­ci, ali ne že­li­mo da uti­če­mo da se ona okre­ne na ovu ili onu stra­nu. Sr­bi­ja za nas ni­je ne­ka da­le­ka se­stra ko­ju po­mi­nje­mo sa­mo kad na­zdra­vlja­mo za sto­lom. Ru­ski i srp­ski na­rod mo­ra­ju kon­kret­no da ose­te na­šu bli­skost. Za­to smo mi ov­de da ura­di­mo ne­što za Sr­bi­ju – ob­ja­šnja­va Pri­ma­kov i do­da­je da će pi­ta­nje iz­be­glih i prog­na­nih li­ca za RHM bi­ti pri­o­ri­tet­no.

Is­ti­če da će im u fo­ku­su naj­vi­še bi­ti Ko­so­vo, oda­kle Sr­be is­ti­sku­ju već de­ce­ni­ja­ma, a pre sve­ga en­kla­ve ko­je ži­ve u izo­la­ci­ji, kao i jug Sr­bi­je.

– Ni­smo mi pro­tiv Al­ba­na­ca, ali zna­mo ko­me je po­moć vi­še po­treb­na i, pri­zna­je­mo, zna­mo ko nam je dra­ži – ne kri­je šef RHM.

Ugro­že­nim srp­skim sre­di­na­ma is­po­ru­či­će pre sve­ga ge­ne­ra­to­re i di­zel go­ri­vo, obez­be­di­će te­ren­ske me­di­cin­ske eki­pe ko­je će pre­vo­zi­ti obo­le­le i uka­zi­va­ti neo­p­hod­nu po­moć na li­cu me­sta. Za po­če­tak će po­kre­nu­ti ne­ko­li­ko pi­lot pro­je­ka­ta. Ra­ču­na­ju na po­dr­šku Srp­ske pra­vo­slav­ne cr­kve, a su­sret sa pa­tri­jar­hom je to i po­tvr­dio.

– Neo­p­hod­na sred­stva će­mo obez­be­di­ti pre­ko me­ha­ni­za­ma kor­po­ra­tiv­ne dru­štve­ne od­go­vor­no­sti, što pod­ra­zu­me­va da sve ru­ske fir­me ko­je po­slu­ju u Sr­bi­ji, kao što su „Ga­zprom” ili Ru­ske že­le­zni­ce, deo svo­jih sred­sta­va usme­re za po­moć lju­di­ma – na­vo­di Pri­ma­kov i is­ti­če da se ne­će osla­nja­ti na dr­žav­ni bu­džet Ru­si­je.

Pro­je­kat Ru­ske hu­ma­ni­tar­ne mi­si­je je­dan je od po­sled­njih ko­ji je bla­go­slo­vio sta­ri Jev­ge­nij Pri­ma­kov, „pa­tri­jarh ru­ske po­li­ti­ke”, ka­ko ga je svo­je­vre­me­no na­zvao Bi-Bi-Si. Pri­ma­kov je, ka­že nje­gov unuk, do­bro raz­u­meo zna­če­nje „me­ke mo­ći”, a po­go­to­vo za dr­ža­vu po­put Ru­si­je.

– De­da je upra­vo to pre­po­znao u RHM. Sa­ve­to­vao sam se do­sta sa njim, on je pre­po­ru­čio re­gi­o­ne u ko­ji­ma tre­ba star­to­va­ti. Re­kao je: „Ve­o­ma je va­žno ra­di­ti na Bal­ka­nu, ve­o­ma je va­žno ra­di­ti u Sr­bi­ji”. Po­seb­no u Sr­bi­ji. De­da je ra­dio do po­sled­njeg da­na ži­vo­ta i ne kri­jem da je nje­gov uti­caj na for­mi­ra­nje RHM bio ogro­man – ka­že Jev­ge­nij Pri­ma­kov mla­đi.

Su­tra: Ste­no­gram te­le­fon­skog raz­go­vo­ra Jev­ge­ni­ja Pri­ma­ko­va i Ala Go­ra nad Atlan­ti­kom 23. mar­ta 1999. go­di­ne

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.