Šta koči uvođenje đačkih uniformi

Izvor: RTS, 01.Sep.2019, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta koči uvođenje đačkih uniformi

Projekat đačkih uniformi i ovog septembra biće nastavljen u školama širom Srbije. I mada su ranije najave bile da će do početka ove školske godine svi učenici imati poseban način oblačenja, to se nije dogodilo.
Uz dobro poznat zvuk, otmeno i uniformisano novu školsku godinu dočekuju zaposleni u niškoj osnovnoj školi. Nešto nalik uniformi nosili su prošlogodišnji prvaci, ali se od toga, za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sada, odustalo.

"Uniforma će se uvesti sigurno za učenike osmog razreda, za naše maturante koji na kraju školske godine žele majice u boji sa svojim obležijima, ali će uniforme biti u oktobru nešto ozbiljnijeg dizajna. Želimo da uniforma bude zaštita odnosno simbol od neukusa, neprimerenog oblačenja", kaže Dušica Tričković, direktorka OŠ Radoje Domanović iz Niša.
A na neprikladno oblačenje učenika, šaljivim porukama godinama odgovara Medicinska škola "Beograd". U njoj tvrde da bi uniforme doprinele većoj disciplini đaka.
"Učenici naše škole nose te radne uniforme koje sami finansiraju odnosno njihovi roditelji i nose ih na praktičnoj nastavi. Ideja postoji da oni nose uniforme i na ostalim časovima", kaže Momčilo Gvozdić pomoćnik direktora Medicinske škole Beograd.
Da o toj ideji ipak treba dobro razmisliti, smatraju pojedini školski psiholozi.
"Deca rastu brzo. Šta to znači, svake godine da se izrađuje po par tih uniformi za svako dete? Letnja varijanta, zimska, po dva para. Da li bi se time pospešila srpska tekstilna industrija ili šta? Ko bi izrađivao te uniforme", upitala je Olga Stojadinović iz ETŠ "Nikola Tesla". 
Ko će ih izrađivati i kako će izgledati, izbor je na školama. To poručuju iz resornog ministarstva.
"Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja se i dalje zalaže za ideju uvođenja uniformi, za čiji dizajn bi se opredelili sami učenici. Mišljenje Ministarstva je da će novoformirani opštinski saveti roditelja sa više energije i inicijative podržati ideju i da će na lokalnom nivou obezbediti potrebna sredstva za uvođenje uniformi u škole koje su za to zainteresovane", navelo je Mnistarstvo u saopštenju.
O načinu finansiranja se razgovaralo, ali odluka još nije doneta, kažu u Savetu roditelja Opštine Zvezdara. Ako je ne bude, roditelji će snositi troškove, ukoliko se da glas uniformama.
"Uglavnom preovladava mišljenje da je to pozitivna odluka, da je nešto što može deci da doprinese, da stvori osećaj pripadnosti školi, da se osećaju lagodnije, da se uklone socijalne i ekonomske razlike među njima. Mislim da su mlađe generacije baš raspoložene za to, dok kod starije dece je već teže", kaže Marija Milošević iz Saveta roditelja Opštine Zvezdara.
Da li će ih obući, zavisi od roditelja, koje od septembra očekuju nove ankete.
Projekat đačkih uniformi, po svemu sudeći, neće ni ove školske godine zaživeti u svim školama u Srbiji, koje tako ostaju jedne od retkih u Evropi čiji učenici ne nose istu odeću. Za razliku od naših, škole u Kini su druga krajnost. Njihovi učenici nose uniforme sa čipom, koji prati da li prisustvuju nastavi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.