Šta koči rad mešovite komisije o Stepincu?

Izvor: RTS, 02.Maj.2017, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta koči rad mešovite komisije o Stepincu?

Mešovita pravoslavno-katolička komisija koja se bavi likom kardinala Alojzija Stepinca do sada se sastala četiri puta. Uoči još jednog sastanka, u junu u Podgorici, kao jedan od najvećih problema pokazala se dostupnost vatikanskog arhiva. Na to je nedavno upozorio i patrijarh srpski. Koliko je rad te komisije značajan za istorijsku nauku, ali i za odnose dve crkve?
Hoće li Vatikan dobiti sveca čija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uloga nije do kraja razjašnjena, zavisi od rada Komisije koja je na inicijativu pape formirana prošlog jula, ali i od onoga što pred tu komisiju stiže. Srpska strana je ponudila sva svoja saznanja. Svoja dokumenta ponudio je i Vatikan, ali ona ipak ne stižu očekivanom brzinom.

"Komisija radi svoj posao i on nije završen. Nadamo se da ćemo uspeti da kažemo ne samo svoju već i realnu istinu o delovanju nadbiskupa Stepinca tokom Drugog svetskog rata. Naše je da prikupimo dokaze, a ne znamo kako će druga strana na to reagovati", naveo je patrijarh srpski Irinej.
Vatikan je do sada objavio devet tomova dokumenata koja se odnose na period Drugog svetskog rata. Sedamdesetih godina, međutim, pažljivo je izabrano šta će biti objavljeno. Istoričari koji su pozvani da pomognu u radu Komisije nadali su se da će sada ipak moći da vide nešto više.
"To je ono što je skoro bilo reči u javnosti da nisu svi obećani arhivi otvoreni, u stvari i jesu ili nisu da tako kažem, zato što tu postoje razne administrativne prepreke. Mada su sa najvišeg mesta u Rimokatoličkoj crkvi data odobrenja da pristupe arhivima, ali to je još nešto što je suočeno sa brojnim teškoćama", objašnjava Milan Koljanin, viši naučni saradnik na Institutu za savremenu istoriju.
Rad Komisije, pa i odluka Vatikana da eventualno proglasi Stepinca za sveca, mogla bi da utiče na odnose Srpske pravoslavne i hrvatske katoličke crkve, a zatim i na odnose dve zemlje. Poznavaoci smatraju da ipak neće bitno uticati na politiku Vatikana prema Balkanu.
"Ostaje činjenica da je Rimokatoličkoj crkvi u celini i Vatikanu kao državi vrlo važno da se preko Srbije približi Rusiji. To je bio i ostao njihov dugoročni cilj i mislim da ovaj jedan međukorak, ta moguća kanonizacija Stepinca, nije nešto što utiče na taj dugoročni razvoj događaja", smatra Vladeta Janković, nekadašnji ambasador Srbije u Vatikanu.
Prvi sastanak Komisije održan je u Vatikanu prošlog jula i tada je predviđeno da će ona završiti posao za godinu dana. Poslednji susret trebalo bi da bude održan u Rimu, kada bi trebalo da bude donet zaključak od koga zavisi i hoće li Vatikan proglasiti Stepinca za sveca.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HRVATSKI MEDIJI proglasili STEPINCA za SVECA: Gotovo je, Vatikan je odlučio!

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Maj.2017

Do konačne odluke Vatikana, ostao je još samo jedan sastanak komisije, posle čega više neće biti prepreka za završetak kanonizacije, piše hrvatski medij..Kardinal Alojzije Stepinac, osuđeni ratni zločinac koji je nasilno pokrštavao Srbe i aktivno podržavao genocid u NDH, postaće svetac rimokatoličke...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.