Izvor: B92, 16.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je "roditeljski dinar"

Beograd -- U Predlogu nacionalne strategije obrazovanja u Srbiji od 2005. do 2010. piše da će škole biti finansirane i roditeljskim dinarom.

Vesna Fila, zamenik Ministra prosvete, kaže da je termin "roditeljski dinar" upotrebljen da bi roditelji bili podstaknuti da pomognu školi. "Svaka pomoć školi je dobrodošla, a načini su razni. To može biti pomoć roditelja koji se bavi nekom delatnošću koja je zanimljiva za populaciju učenika, može održati predavanje, može >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nešto popraviti. To je već pomoć", kaže ona.

U beogradskoj Osnovnoj školi "Braća Baruh" već dve godine funkcioniše "roditeljski račun", na koji roditelji dobrovoljno uplaćuju onoliko koliko mogu. Snežana Romandić, direktorka škole, kaže da je zahvaljujući toj vrsti donacija urađeno dosta toga za oplemenjivanje prostora u kojem deca borave.

"Imali smo veliku akciju za adaptaciju sale za fizičko, gde su roditelji dali 150.000 dinara, akciju za zamenu osveteljenja u učionicama mlađih razreda. Roditelji učestvuju i pomažu da se neke stvari završe", kaže ona.

Roditelji različito reaguju na zahteve da bi i oni trebalo da učestvuju u donacijama, a u mnogim osnovnim i srednjim školama već postoji takva vrsta donacija. Cilj Ministarstva prosvete je raširiti običaj "roditeljskog dinara", ali i dalje pd formom dobrovoljnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.