Izvor: B92, 03.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je diploma "bačelor"

Beograd -- Primenom aktuelnog Zakona o univerzitetu, a prema Bolonjskoj deklaraciji, mnogi fakulteti će početi da izdaju tzv. diplome "bačelor".

Te diplome biće izdavane posle trogodišnjeg školovanja, a stručnjaci objašnjavaju da je zvanje "bačelor" nastalo zbog potrebe tržišta i prekvalifikovanih radnika. Zbog malog broja profesora engleskog jezika, odsek anglistike na Filološkom fakultetu počeo je da izdaje te diplome. Strana istraživanja pokazala su da više od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 50 odsto zaposlenih koristi manje od 10 odsto znanja sa fakulteta.

Bolonjska deklaracija predviđa tri nivoa fakultetskih diploma. Prvi je titula "bačelor", posle trogodišnjeg školovanja, "master" posle petogodišnjeg i PhD ili doktorat, posle osam godina studiranja.

Bivši ministar prosvete Gašo Knežević objašnjava da se struktura studija uspostavljena Bolonjskom deklaracijom velikim delom bazira na istraživanju kompanije Simens.

Ta nemačka firma je ispitivanjem svojih visokokvalifikovanih radnika utvrdila da više od 50 odsto njih koristi manje od 10 odsto znanja koja su stekli na fakultetu.

"Bačelor" je titula kadrova čije će znanje biti dovoljno da zadovolji potrebe tržišta, a o tome čitajte opširnije u Temi B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.