Izvor: B92, 17.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je Koštunica obećao Hrvatima

Novi Sad -- Predsednik DSHV kaže da mu je premijer obećao rešenje problema učešća Hrvata u državnim institucijama.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić kaže da je premijer Srbije Vojislav Koštunica obećao predstavnicima Hrvata da će biti rešen problem učešća Hrvata u državnim institucijama. "Verovatno će biti promenjen Izborni zakon jer je ranije već dogovoreno da cenzus od pet odsto ne vredi za nacionalne manjine", kaže Kuntić. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Koštunica je obećao da će prag od 10.000 potpisa za predaju izborne liste uskoro biti smanjen jer je to za nas i ostale nacionalne manjine neprihvatljivo. Koštunica je obećao da će biti rešen i problem zastupljenosti Hrvata u sudstvu, policiji i na carini. Jučerašnji razgovor se odnosio i na poboljšanje položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj", rekao je Kuntić za Građanski list.

Ban Jelačić na Petrovaradinu?

Predsednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Josip Pekanović rekao je da HNV želi da otkupi rodnu kuću hrvatskog bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu pored Novog Sada. "Plan je da u toj kući bude napravljen dom vojvođanskih Hrvata, u kom bi bili muzej bana Jelačića, sedište nacionalnog saveta, prostorije DSHV-a i kulturno-umetničko društvo", rekao je Pekanović i dodao da je Koštunica obećao pomoć za realizaciju te ideje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.