Izvor: B92, 28.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta interesuje poslanike SE

Strazbur -- U Skupštini Saveta Evrope odbijen je predlog za osnivanje Evropskog centra za spomen žrtvama etničkog čišćenja.

Iako se predlogu pominje i rat u SFRJ, nijedan poslanik iz delegacije Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore nije učestvovao u raspravi. Predlog je odbijen pošto za njega nije glasalo više od dve trećine poslanika posle rasprave tokom koje su autoru izveštaja, norveškom poslaniku Matsu Enarsonu, upućeni brojni prigovori koji su se odnosili na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nepreciznost termina i nepotpune statistike.

U poglavlju posvećenom ratu u SFRJ navedene su uopštene statistike o broju raseljenih i žrtava etničkog čišćenja. Izvestilac se odlučio za navođenje statistističkih podataka bez preciziranja nacionalnosti žrtava nasilnog raseljavanja. On, pri tom, nije naveo da se u avgustu 1995. dogodilo masovno proterivanje manjinskog stanovništva iz Hrvatske ni da je posle ulaska NATO-a na Kosovo 1999. došlo do iseljavanja nealbanskog stanovništva.

Enersen je ostavio mogućnost da je u tekstu bilo nepreciznosti, ali i izjavio kako žali zbog toga što niko od poslanika iz SCG nije učestvovao u raspravi. On je dodao da mu je žao što je predlog za osnivanje Evropskog centra u spomen žrtvama etničkog čišćenja odbijen jer smatra da bi to doprinelo pomirenju naroda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.