Izvor: RTS, 02.Apr.2021, 11:04

Šta donosi novi predlog za uređenje poreskih obaveza frilensera – kome su dugovanja oproštena

Vlada je posle konsultacija sa Udruženjem radnika na internetu i Udruženjem frilensera i preduzetnika Srbije usvojila novi predlog za uređenje poreskih obaveza frilensera. Profesor poreskog prava na Pravnom fakultetu Svetislav Kostić kaže za RTS da je iskorak napravljen do granice dokle može da se iskorak pravi, kao i da bi više od ovoga bilo diskriminatorno prema onima koji su porez uredno plaćali, naročito u kategoriji preduzetnika. Ističe i da predlog ide u korist najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << onima koji su najugroženiji i kojima je pomoć najpotrebnija.
Novim predlogom za uređenje poreskih obaveza frilensera predviđeno je da se frilenserima koji zarađuju do 500 evra mesečno otpišu dugovi od 2016. godine.

Svetislav Kostić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da jedno udruženje prihvata predložena rešenja, dok drugo ne.
"Ono što je pozitivna strana ovih događaja koji se dešavaju u poslednjih pet-šest meseci je da je došlo do esnafskog organizovanja u okviru jedne kategorije ljudi u našem društvu i oni svi imaju svoj legitimni interes i pristup kako zastupaju interese te grupacije – jedna grupacija smatra da je ovo adekvatan predlog, druga smatra da nije", rekao je Kostić.
Ističe da on ne pripada nijednoj od dva udruženja niti radi za Vladi, kao i da može da iznese svoj stav kao nezavistan stručnjak.
"Svako ko je video stepen ostrašćenosti dijaloga u ovoj oblasti bi bio blesav da izlazi u javnost sa svojim stavom i da se izlaže nekim neprijatnostima, ali ja se već pet meseci suštinski zalažem za ovo što je Vlada sada predložila, tako da na obraz ne mogu da kažem da ovo nije odličan predlog", navodi Kostić.
"Predlog ide u korist najviše onih koji su najugroženiji"Vest je da se otpisuju sva poreska potraživanja Poreske uprave od 1. januara 2016. godine do kraja septembra 2021. godine za sve frilensere koji su prihodovali do 57.000 dinara mesečno.
Ukazao je i da se mogu dati zamerke na predlog Vlade, a ključna zamerka je "on dovodi neke ljude koji su uredno plaćali porez u situaciju da ispadaju sada budale što su izmirivali svoje obaveze".
Ipak, kako kaže, ovaj predlog ide u korist najviše onima koji su najugroženiji i kojima je pomoć najpotrebnija.
"Upravo zato što mi već nekih 30 godina vrlo često propuštamo da uzmemo u obzir one koji su najugroženiji, a da imamo razumevanje prema nekima koji nisu baš u takvoj situaciji – ovo je dobra promena da uzmemo u obzir najviše interes one kojima je pomoć potrebna", naglasio je Kostić.
Objasnio je da to suštinski znači da ako ste zarađivali do 684.000 dinara godišnje kao neregistrovani pružalac usluga, kao frilenser, pružajući usluge na tržištu, vi nemate nikakvih dugovanja prema državi ni po osnovu poreza ni po osnovu doprinosa.
"Između 500 i 1.000 evra mesečno, između 684.000 i 1.440.000 dinara prihoda godišnje, ono što je predloženo je rešenje gde efektivno opterećenje je između dva i 16 odsto i ono raste kako raste vaš prihod", rekao je Kostić.
"Imajući u vidu da je poreska stopa kojoj su frilenseri bili podvrgnuti po režimu koji je do sada bio na snazi, po samoj poreskoj stopi ne računajući doprinos od 16 odsto, to znači da svi oni koji su bili do 1.440.000 dinara sva dugovanja koja bi imali po odnosu doprinosa kao da su im oproštena, oproštene su zatezne kamate i platiće samo deo poreza koji bi platili da su prijavljivali svoj dohodak, što je jedan vrlo značajan iskorak", dodao je Kostić.
Ukazao je da će oni plaćati i dopinose i porez i to će biti raspoređeno, s tim što će doprinosi za penziono biti računati u masu penzija – tako da će njihove starosne penzije biti uvećane.
Koliko je frilensera u Srbiji? Na pitanje koliko frilensera ima u Srbiji, Kostić kaže da to niko ne zna.
"Prvo ta kategorija je vrlo diskutabilna, šta ona tačno podrazumeva, zato što ona može da podrazumeva ljude koji su suštinski preduzetnici samo što nisu registrovani kao preduzetnici, to su oni koji obavljenjem delatnosti na tržištu ostvaruju prihode. Ona obuhvata i one ljude koji povremene ad hok poslovima dopunjuju kućni budžet i koji ne dobacuju da stalno obavljaju delatnost", ističe Kostić.
Dodao je da obuhvata i lica koja nisu preduzetnici, već su zaposleni od strane dominantno inostranih poslodavaca, ali taj odnos između njih i poslodavaca, koji je, kako kaže, u suštini radni odnos jednostavno nije tako formalno definisan.
Ukazao je da je čuo neformalan podatak da je pripremljeno 40.000 rešenja, kao i da bi u to spadali i stan na dan i profesionalni kockari.
"Drugi broj, za koji mislim da je značajno preuveličan – od 100.000", dodao je Kostić.
Ko je zadovoljan predloženim rešenjimaKostić kaže da su zadovoljni svi oni koji su dopunjavali kućne budžete sa do 500 evra mesečno, jer nemaju nikakvih dugovanja prema državi i sve im je oprošteno i to važi za sve što se desi do 30. septembra ove godine.
"Druga grupacija jeste ona koja je između 500 i 1.000 vera mesečno, koja u najgorem slučaju može da ima dugovanja gde je predviđeno da se ona plate kroz 120 mesečnih rata, gde bi rata bila 85 evra mesečno za one koji su bili u kategoriji od 1.000 evra", naveo je Kostić.
Između 1.000 i 2.000 evra, kako kaže, predlog predviđa opterećenje kojem bi oni bili podvrgnuti da su se registrovali kao preduzetnici.
"Po mom mišljenju, ovde je iskorak napravljen do granice dokle može da se iskorak pravi, više od ovoga bi bilo diskriminatorno prema onima koji su porez uredno plaćali, naročito u kategoriji preduzetnika kojih u Srbiji ima oko pola miliona", zaključio je Kostić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.