Šta će biti sa „Zastavinim” stručnjacima

Izvor: Politika, 11.Feb.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će biti sa „Zastavinim” stručnjacima

Radnici kragujevačke fabrike automobila koje FAS nije zaposlio u prvom krugu, pogotovo mašinski inženjeri i diplomirani ekonomisti, morali bi već da razmišljaju o „pakovanju kofera”, budući da „Italijanima nisu potrebni naši stručnjaci”

Kragujevac – „Da govorimo otvoreno, da se ne lažemo. ’Fijat’ je ovde došao zbog jevtine radne snage. Italijanima nisu potrebni naši stručnjaci." Ovim rečima se predsednik Samostalnog sindikata >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Zastava automobili" Zoran Mihajlović obratio gradonačelniku Kragujevca Veroljubu Stevanoviću, koji je pre dva dana u sedištu lokalne uprave upriličio sastanak sa sindikalnim liderima „Zastavinih" fabrika i metalaca Srbije. Na sastanku se razgovaralo o budućnosti zaposlenih u „Zastavi" koji su, posle nedavno završenog „prvog kruga" zapošljavanja (posao dobilo 1000 radnika), ostali bez angažmana u zajedničkom preduzeću države i torinske kompanije „Fijat automobili Srbija" – FAS.

Reč je o 1600 radnika „Zastava automobila", kojima je, budući da nemaju FAS-ove propusnice, od prvog februara ove godine zabranjen ulaz u fabriku. Bez posla su ostali i proizvodni radnici, ali među onima za koje nije bilo mesta u novom preduzeću veliki je broj i visokoobrazovanog kadra, pre svega mašinskih inženjera i diplomiranih ekonomista.

– U Kragujevcu se neće raditi na razvoju automobila, a i svi delovi će stizati iz Italije. Zaposleni u „Zastavinom" institutu i službi nabavke su najugroženiji. Šta će biti sa njima, ako znamo da je čitava metalska industrija u Kragujevcu i Srbiji u krizi – upitao je Mihajlović, napominjući da je u „prvom krugu" radne knjižice FAS-a dobilo svega 120 fakultetski obrazovanih radnika „Zastave".

Iako se još od prvih najava da bi „Fijat” mogao stići u Kragujevac zalagao za optimalno rešenje sindikalnih zahteva, i sam gradonačelnik Stevanović je konstatovao da sada postoji problem sa prijemom „Zastavinih” radnika u FAS.

Podsećajući da je početkom restrukturiranja „Zastave", 2001. godine, iz fabrike, praktično u jednom danu, otpušteno 15.000 radnika, gradonačelnik Kragujevca je rekao da se sada „ne sme dozvoliti formiranje novog ZZO-a". (ZZO – „Zastava zapošljavanje i obrazovanje" bila je, podsetimo, „fantomska firma", u kojoj su fiktivno radili svi oni koji su proglašeni tehnološkim viškom, a čije je plate subvencionisala država, iz budžeta.)

– Šta će biti na jesen 2011, kada će u Kragujevcu biti pokrenuta proizvodnja 200.000 automobila? Da li će FAS tada primiti radnike „Zastave" koji nisu dobili posao, ili će zaposliti nove mlade ljude – upitao se gradonačelnik Stevanović, podsetivši da je, šestog maja 2008, država sa sindikatima potpisala Memorandum o zbrinjavanju svih radnika kragujevačke fabrike automobila, što kroz zapošljavanje u FAS-u, što kroz socijalni program na bazi dobrovoljnog odlaska iz „Zastave".

Rešenje se, prema Stevanovićevom mišljenju, mora naći pre 2011, u dogovoru sa „Fijatovim” kooperantima. Zato Kormansko polje, predviđeno za dolazak dobavljača torinske kompanije, mora što pre da bude stavljeno u funkciju, naglasio je on.

– „Fijatovim" kooperantima, ali i našim preduzećima koja će raditi za „Fijat", moramo pred oči, ako hoćete i pod nos, da stavimo Memorandum. Oni moraju da budu upoznati sa spiskom radnika koje FAS nije angažovao. Kod mene gotovo svakog dana dolaze inženjeri, magistri i budući doktori nauka mašinstva koji su ostali posla u novom preduzeću. Oni moraju da imaju prioritet. Ono što je naša obaveze, to je da Kormansko polje opremimo infrastrukturom i što pre, najkasnije do leta, predamo FAS-u u ruke – izjavio je gradonačelnik Kragujevca.

Brane Kartalović

-------------------------------------------

Male šanse za sve „otpisane”

Da li „Fijatovi" kooperanti moraju da zaposle „otpisane" radnike kragujevačke fabrike automobila? Po ugovoru o osnivanju FAS-a, od 29. septembra 2008, to ne mora da učini ni sam „Fijat".

U za širu javnost nepoznatom delu ugovora o zapošljavanju stoji da FAS nema obavezu da „po automatizmu" preuzme sve radnike „Zastave". U odeljku šest, članu 26.1, doslovce je napisano: „ZPD (Zajedničko privredno društvo države i ’Fijata’) angažovaće zaposlene delom iz redova ranije zaposlenih u ’Zastavi’, a delom iz redova kandidata koji nisu prethodno radili u ’Zastavi’".

To, praktično, znači da se među 2433 radnika, koliko FAS mora da zaposli do kraja 2012. godine, mogu naći i oni koji nikad nisu videli ni Kragujevac, ni „Zastavu".

[objavljeno: 12/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.