Izvor: B92, 05.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će biti s romskim radijom

Beograd -- Dragoljub Acković najavio krivičnu prijavu protiv Republičke radiodifuzne agencije, zbog navodnog govora mržnje.

Acković je vlasnik radija Krlo e Romengo, za koju RRA tvrdi da nema dozvolu za rad, dok u stanici navode da konkurs za lokalne frekvencije još nije raspisan. Acković navodi da na ovaj način RRA "krši ustavna prava romskog naroda i Zakona o nacionalnim manjinama, kojim je, ako ne zna, predviđena pozitivna diskriminacija".

"Duboko me vređa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i užasava govor mržnje prema Romima, to što RRA u izjavi kaže sledeće: 'To što vlasnik stanice Dragoljub Acković pokušava da predstavi ovu stanicu kao stanicu nacionalne manjine, nije razlog za kršenje Zakona o radiodifuziji i Zakona o telekomunikacijama'", navodi se u saopštenju Ackovića.

"Pošto u RRA tvrde da ja pokušavam da predstavim stanicu kao 'stanicu nacionalne manjine', pozivam sve one političke predstavnike i podsećam ih da bi bilo lepodka kažu jesu li sa njima razgovarali Romi ili Englezi", dodao je Acković.

"Među onima koje pozivam da kažu da li su gostovali na stanici Krlo e Romengo i da li je ona romska, su Vojislav Koštunica, Boris Tadić, Predrag Marković, Nenad Bogdanović, Radmila Hrustanović, Dragan Kojadinović, Dragiša Dabetić i desetine drugih, koji su gostovali ili davali izjave za romsku Radio-televiziju Krlo e Romengo, a ne za englesku RTV Krlo e Romengo", zaključio je Acković.

Republička radiodifuzna agencija saopštila je juče da se radio stanica "Krlo e Romengo" nije prijavila na konkurs za izdavanje dozvola za emitovanje programa i da ne postoji pravni osnov da joj se izda dozvola za rad.

RRA je dodala da će primeniti sve zakonom propisane mere, kao i prema drugim piratskim radio i TV stanicama.

Radio stanica "Krlo e Romengo" saopštila je 1. decembra da su 27. novembra dobili rešenje RRA da u roku od osam dana prekinu emitovanje programa.

Redakcija radija saopštila je juče da konkurs za lokalne frekvencije još uvek nije raspisan i da taj radio "nema nameru da se gasi" jer će na taj način 105.000 Roma iz Beograda i okoline izgubiti jedino sredstvo informisanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.