Srpsko-kineska jezička saradnja

Izvor: RTS, 26.Jan.2019, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpsko-kineska jezička saradnja

Univerzitet Megatrend, Institut Konfucije Univerziteta u Novom Sadu i kineska ambasada u Srbiji - našli su se na zajedničkom poslu. Za sve koji uče kineski jezik, za učenike i studente i poslovne partnere, organizovali su proslavu kineske nove godine.
Na Megatrend univerzitetu već šest godina se izučava kineski jezik, osnovan je i Kineski centar koji sarađuje se sa Institutom Konfucije Novosadskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << univerziteta. Tako je, na primer, posle osnovnih studija, Filip svoje školovanje nastavio u Kini.

"Megatrend je već imao dobru saradnju sa Kinom tako da sam uspeo da apliciram i dobijem stipendiju Ministartsva trgovine NR Kine za dvogodišnji program master studija iz oblasti međunarodnih odnosa. Održavam te kontakte sa Kinom i dalje i zaista postoji veliko interesovanje iz Srbije ka Kini i mobrnuto", kaže Filip Čolaković, koji je završio master studije u Kini.
Interesovanje za kineski jezik i kulturu je veliko, kažu profeosri, a saradnja se konstantno unapređuje.
"Mi poštujemo aktivnosti našeg državnog rukovodstva koje intenzivno sarađuje sa rukovodstvom Kine. Nastojimo da damo svoj doprinos u kontekstu upoznavanja učenja kineskog jezika za naše ljude kojima to treba, ali isto tako želimo da decu iz porodica koje dolaze ovde naučimo srpskom jeziku", kaže prof. Miodrag Jevtić, zemenik rektora Megatrend univerziteta.
Čen Hui, direktor Instituta Konfucije Univerziteta u Novom Sadu kaže da Institut Konfucije i Megatrend univerzitet sarađuju više od četiri godine, od samog osnivanja Instituta.
"I na taj način pišemo istoriju dobrih odnosa naših institucija. Svake godine više od pedeset studenata ovde uči kineski jezik", kaže profesor Čen Hui.
Takođe svake godine određen broj studenata odlazi u Kinu gde izučava tradicionalnu kinesku medicinu, kulturu i medije, jezik.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.