Srpski vojvoda po kome je planina u Kanadi dobila ime

Izvor: RTS, 18.Maj.2020, 18:13

Srpski vojvoda po kome je planina u Kanadi dobila ime

Radomir Putnik je bio prvi srpski oficir koji je dobio čin vojvode. Po njemu je čak i planina u Kanadi dobila ime. Bio je strog, zahtevan ali skroman vojskovođa, koji je često govorio da "svoja odlikovanja nosi ispod mundira". Polaganjem venaca na njegov grob, juče je obeležena godišnjica njegove smrti.
Tvorac moderne srpske vojske na prelazu između 19. i 20. veka, veliki vojskovođa i učesnik u čak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << šest ratova koje je Srbija vodila od 1876. do 1916. godine, Radomir Putnik, bio je prvi srpski vojvoda.

Čitavu decenoju pre tih ratova, Radomir Putnik bio je ili načelnik glavnog đeneralštaba ili vojni ministar. Priprema vojske, naoružanje, uređenje zemlje u ratnim okolnostima bile su samo neke od Putnikovih dužnosti.
Generacije vojnika prolazile su kroz čuvenu Putnikovu školu iz koje su izlazili kao veoma sposobni oficiri.
Nedavno je izašla knjiga "Putnikova škola ratne veštine" autora Aleksandra Životića, koja govori o nesvakidašnjim vojnim taktikama koje je primenjivao.
Autor knjige kaže da je uticaj Radomira Putnika na stvaranje moderne i funkcionalne srpske vojske bio veoma značajan. Preuzimao je ono što je bilo najsavremenije i najbolje od razvijenih evropskih vojski, i prilagođavao tadašnjim uslovima.
Ratovanje koje nije prema utvrđenom naučenom planu, već sa dosta improvizacije, jedno je od pravila Putnikove škole.
Vojvoda Radomir Putnik nije dočekao kraj rata i pobedu. Preminuo je 1917. u Nici.
Posmrtni ostaci vojvode Putnika u Beograd su preneti tek 1926, kada je sahranjen na Novom groblju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.