Srpski studenti srdačno dočekani u Albaniji

Izvor: RTS, 08.Okt.2015, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski studenti srdačno dočekani u Albaniji

Za razliku od reprezentativaca, studenti iz Srbije su u Albaniji mnogo srdačnije dočekani. Studenti su smešteni u pedesetak albanskih porodica.
Jedna od studentkinja iz Srbije koja se nalazi u poseti Albaniji kaže da je gostoprimstvo vidljivo svuda od momenta kada su stigli do upoznavanja sa albanskim kolegama koji su ih primili u svoje domove.

Slični utisci prisutni su i kod kod albanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << studenata. 
"Upoznale smo se danas ali ćemo dugo biti prijatelji. Ovo je nova stvar za našu generaciju, da prošlost ostavimo u prošlosti", rekla je studentkinja iz Albanije.
Student iz Albanije Rej Haskaj kaže da ima prvog druga iz Srbije.
"Mislim da je ovo početak prijateljstva koje će dugo trajati", napominje Haskaj. 
Srednjoškolac iz Srbije Božidar Pavlović kaže da je prvi put u Tirani i ističe da su domaćini sjajni. 
Zajedno sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem, sastali su se sa premijerom Albanije. 
Edi Rama posle uobičajenih reči dobrodošlice poručio je da su Srbija i Albanija večeras na utakmici protivnici, ali da su van nje prijatelji.
"Žao mi je što se juče četrnaestogodišnji dečak usudio da kamenuje autobus sa srpskim reprezentativcima. To pokazuje koliko još moramo da radimo. Pored svega naše generacije imaju želju da se menjaju", rekao je premijer Albanije Edi Rama.
Ministar Verbić ističe da je zabrinut zbog incidenta koji se dogodio i dodaje da je i Edi Rama nezadovoljan obezbeđenjem i samim incidentom. 
"Ja sam morao da kažem kako sam zabrinut zbog incidenta koji se juče dogodio, i svakako i premijer Rama je nezadovoljan obezbeđenjem i tim incidentom. Obećao je da će se povesti mnogo više računa o obezbeđenju puta. Što se tiče obezbeđenja studenata, to smo već juče videli, obezbeđenje je možda čak i predimenzionirano", ukazuje Verbić.
Učenici i studenti dve zemlje večeras će zajedno gledati fudbalski meč između Srbije i Albanije. Očekuju fer igru i na terenu ali i van njega.
"Šaljemo poruku da možemo da menjamo svoju budućnost. Tako ćemo i na utakmici biti pre svega prijatelji, a rezultat nije bitan", ističe studentkinja iz Albanije Ela Mahmutaj.
Studentkinja iz Beograda Lidija Mladenović kaže da mladi iz dve zemlje Srbiji i Albaniji šalju sliku o jednom dobrom prijateljskom meču i početku dobre saradnje između Albanije i Srbije.
Pedesetak studenata i učenika iz Srbije boravi u trodnevnoj poseti Albaniji. Njihov boravak organizovan je u okviru sporazuma dve zemlje o osnivanju Regionalne kancelarije za mlade Zapadnog Balkana, koji su u avgustu najavili premijeri Srbije i Albanije. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.