Srpski pronalazači „osvojili” Rusiju

Izvor: Politika, 09.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski pronalazači „osvojili” Rusiju

U konkurenciji 1.500 pronalazaka, na moskovskom sajmu „Arhimed 2008”, naši inovatori osvojili sedam zlatnih i četiri srebrne medalje

Na uređaje koji olakšavaju našu svakodnevicu već smo toliko navikli da vrlo retko razmišljamo o tome kako su nastali. Malo je onih koji znaju, recimo, da je spravicu koju koriste svi frizeri sveta – mašinicu za šišanje – izmislio naš čovek, berberin Nikola Bizumić, koji je početkom prošlog veka živeo i radio u Velikoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Britaniji.

Da, uz probleme sa kojima je suočena, Srbija ima sposobne i maštovite inovatore govori i niz priznanja koja je naša ekipa dobila na nedavno završenom Svetskom sajmu pronalazaka i industrijske svojine „Arhimed 2008” u Moskvi.

Među 1.500 izloženih pronalazaka i novih tehnologija iz svih krajeva Rusije, kao i više od 30 zemalja sveta, naši pronalazači osvojili su sedam zlatnih i četiri srebrne medalje, kao i dve zlatne diplome Ruskog zavoda za patente i više specijalnih priznanja. Kao najboljoj stranoj delegaciji, zbog ubedljive prezentacije, dobre organizacije i kvaliteta izloženih inovacija, međunarodni žiri je našoj delegaciji dodelio i najveće priznanje – „Gran pri zlatni Arhimed 2008”.

Zlatne medalje osvojili su profesor dr Vlado Delić, Željko Stanković, dr Novak Vukoje, Miloš Ristović, Savo Bojović, Milan Babić i Miloš Stanković. Srebrnim medaljama ovenčali su se Predrag Kovačević, Marko Todorović, Nikola Cvejin i Joakim Janjatović. Sem pojedinaca koji su nagrađeni medaljama, diplome su dodeljene preduzećima „Izzi” iz Novog Sada i „Bio Net Tex” iz Subotice.

Većina projekata koji uspeju da prođu trnovit put od ideje do ostvarenja finansira se iz ličnih izvora ili od pomoći prijatelja, kažu u Savezu istraživača Srbije. Dok američki predsednik svake godine, još od vremena Džordža Vašingtona, prima i nagrađuje deset najboljih pronalazača, naši inovatori samo na registraciju patenta čekaju godinama.

Najmlađi učesnik ovogodišnjeg moskovskog sajma bio je mladi Miloš Stanković (24), koji iza sebe već ima impresivnu biografiju. Ovaj talentovani mladić dobitnik je četrdesetak domaćih i međunarodnih priznanja iz oblasti istraživanja i patenata, a, sem toga, uspeo je da stekne diplomu i više škole i fakulteta.

Stanković je nagradu dobio u kategoriji „Borba protiv zagađenja i zaštita životne sredine” za pronalazak elektrostatičkog pročistača izduvnih gasova u fabrikama. Ugradnjom ovog filtera u fabrike one ne bi zagađivale okolinu, za šta je na sajmu vladalo izuzetno interesovanje.

– Ovaj filter ima funkciju da skuplja sve otpadne čestice i sumporna jedinjenja koja zatim idu u specijalni rezervoar, a od njih daljom preradom može da se dobije veštačko đubrivo – objasnio je Stanković i dodao da se istraživačkim radom bavi već sedam godina.

Sem ove nagrade, Miloš Stanković je dobio i orden od Međunarodnog inovacionog kluba „Arhimed” za veliki doprinos razvoju međunarodne nauke i tehnologije, za šta je konkurisao na osnovu dosadašnjih priznanja kao što su – zaslužni građanin Zemuna, najmlađi član Akademije izumitelja Srbije, a nosilac je i priznanja – pronalazač 2002. godine.

Organizator nastupa srpske delegacije na sajmu bio je Savez pronalazača Vojvodine i Srbije.

D. Vukotić

[objavljeno: 10/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.