Srpski mirovnjaci u afričkoj oluji

Izvor: Politika, 06.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski mirovnjaci u afričkoj oluji

Sanitetski tim VS prati obolele na letovima iz Konga u Južnu Afriku. – Ulična pravila Kinšase: izbegavati pogled, nikad ne ići sam

Ovih dana ekipa AMET 11, šestočlani sanitetski tim Vojske Srbije u mirovnoj misiji UN u Kongu (MONUC), ima posla preko glave. U petak su specijalnim letom iz Kinšase u Pretoriju evakuisali obolelog pripadnika međunarodne policije iz Bangladeša, u subotu je iz kongoanskog grada Muanda helikopterom prevezen pripadnik mirovnih snaga za koga >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se pretpostavljalo da je oboleo od malarije. Osim ovih višesatnih letova, „usput” su obavili i tri sanitetska transporta terenskim vozilom od aerodroma do bolnice u Kinšasi.

– Letimo mlaznim i elisnom avionima, a njihove posade su iz Nemačke, Kanade, Južne Afrike, Gruzije i drugih zemalja. Ogromna su prostranstva, u Južnu Afriku leteli smo elisnim „bičkraftom”, sleteli smo u Lumumbaši da bismo dopunili gorivo. Uleteli smo u oluju, naš mali avion se tresao, poskakivao, propadao i uzdizao" Na sreću, posada je bila iskusna, pacijent je u dobrom stanju predat u Vojnu bolnicu 1 u Pretoriji. Do sada smo obavili oko 30 medicinskih evakuacija, više od polovine je prevoz obolelih vozilom „tojota lend kruzer” od aerodroma Nđili do privatne bolnice CMK u Kinšasi, koja ima ugovor za lečenje pacijenata iz snaga UN. Osim pomenutog terenca, na raspolaganju imamo i „tojotu for raner” koja će verovatno uskoro biti zamenjena novom „tojotom prado” – objašnjava za „Politiku” pukovnik dr Đorđe Mančić, vođa tima AMET 11.

Iako je ovih dana složena bezbednosna situacija u Kongu, zbog pobune odmetnutog generala Lorana Nkunde u istočnoj provinciji Severni Kivu, pripadnici Vojske Srbije nisu bili izloženi riziku borbenih dejstava. Kinšasa je više od hiljadu kilometara udaljena od kriznog regiona, ali ipak postoje rizici koji se podrazumevaju u mirovnim misijama.

– Do sada, na sreću, nismo bili izloženi nikakvim neprijatnostima niti smo se našli u bilo kakvoj neprijatnoj situaciji na ulicama Kinšase. Informacije o povremenim, najčešće mirnim, demonstracijama u Kinšasi dobijamo pravovremeno od MONUC-ove službe bezbednosti. Ova služba neprekidno prati i procenjuje bezbednosnu situaciju u gradu. U septembru su pripadnici lokalne policije pokušali da zaustavljaju UN vozila radi kontrole osiguranja. Tom prilikom je nekoliko pripadnika UN ostalo zaključano u svojim vozilima, dok nije došla policija UN i odvela ih. Uputstva su jasna: ako se desi nešto nepredviđeno aktivirati službu bezbednosti motorolom ili mobilnim telefonom i ostati zaključan u kolima sa podignutim staklima. Nikako ne stupati u verbalni ili bilo kakav konflikt. Izbegavati čak i oštar pogled premaonima koja vas okružuju i, naravno, nikada ne ići sam. Povremeno se čuju nasumični pucnjevi sa voza koji prolazi dosta blizu naše baze, ali smo mi van vidokruga, zaštićeni iza debelih i visokih zidova koji okružuju bazu – kaže pukovnik Mančić.

Srpski medicinski mirovni tim, kao i njihovi prethodnici koji se na istim dužnostima u Kongu rotiraju na šest meseci, ne nosi oružje, ali poseduju pancirne prsluke i šlemove. O njihovoj bezbednosti donedavno brinuli su marinci iz urugvajskog kontingenta UN, ali su oni poslati u krizno područje oko grada Goma, a naše mirovnjake sada štite pešadinci iz Tunisa. AMET 11 smešten je u bazi INCAL, u montažnom objektu.

– Odmah uz ulaznalaze se dve veće prostorije. U jednoj su dva kompjutera, faks mašina, štampač i to je „ofis”,a druga za sada služi kao trpezarija. U dvorištu imamo dva toaleta sa tuš-kabinama. Vode uglavnom ima, a vodu za piće dobijamo u flašama u dovoljnim količinama. Kuvar je Kongoanac i to je mali problem, ali uči. Naučićemo ga da kuva hranu koju volimo dok dođe AMET 12 – uveren je pukovnik Mančić.

M. Galović

[objavljeno: 07/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.