Srpski mirovnjaci u Čadu

Izvor: Politika, 27.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski mirovnjaci u Čadu

Zadatak snaga UN je zaštita izbegličkih logora i osoblja humanitarnih organizacija, kaže Mišel Bonardo, šef pres-službe misije Minurkat

Potpukovnik francuske vojske Filip Fransoa boravio je nedavno u radnoj poseti Upravi za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije. Srpskim oficirima održao je predavanje o iskustvima francuske vojske u Čadu. Time je Vojska Srbije – nakon što je vlada nedavno usvojila Odluku o učešću sedam profesionalnih pripadnika sanitetske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << službe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u Čadu i Centralnoafričkoj Republici – učinila prvi korak u pripremama za odlazak u zemlju u kojoj su do sada u uniformama boravili samo Srbi što su služili u Legiji stranaca.

Sanitetski tim VS biće u sastavu norveškog kontingenta i biće angažovan na zbrinjavanju i lečenju mirovnjaka, ali i civilnog stanovništva. Naime, u izbegličke kampove na istoku Čada se od 2003. godine iz Sudana zbog krize u Darfuru slilo blizu četvrt miliona nevoljnika. Tu je i 45.000 izbeglica iz Centralnoafričke Republike. Tenzije u Čadu stvaraju i građanski sukobi, pa je 166.000 stanovnika Čada potražilo novi dom u drugim krajevima sopstvene zemlje. O angažovanju pripadnika VS u Čadu nedavno su u Beogradu razgovarali potpredsednik SAD Džozef Bajden i ministar odbrane Dragan Šutanovac.

– Misija, koja je uspostavljena prema rezoluciji 1778 Saveta bezbednosti od 25. septembra 2007, ne ulazi ni u kakve oružane sukobe, pa je rizik po život mirovnjaka mali. Misija je politički neutralna. Njen zadatak je isključivo da štiti izbegličke logore i logore interno raseljenih lica, kao i osoblje humanitarnih organizacija. Žrtava nemamo, bar ne iz oružanog sukoba, jer nikakvih borbi između pripadnika misije i nekih oružanih snaga nije bilo – izjavio je za naš list Mišel Bonardo, šef pres-službe misije UN u Centralnoafričkoj Republici i Čadu (Minurkat).

Čad, državu na samoj južnoj ivici pustinje Sahara, odlikuje takozvana subsaharska, veoma suva klima. Toliko je suvo da zelenila, voća i povrća nema mnogo, pa se stanovništvo uglavnom hrani mesom, kaže Bonardo.

Postoji i tromesečna sezona kiša, koja će uskoro početi. Ali, ona ne donosi spas: bunare je teško kopati, a voda brzo nestane. Temperatura zna da skoči i do 50 stepeni, ali obično je oko 42-43 stepena.

– U vojnom delu misije učestvuje 36 zemalja, a u civilno-policijskom 20, između ostalih, Rusija, SAD, Francuska, Austrija. Učešće će doprineti jačanju spoljnopolitičkog kapaciteta Srbije – rekao je nedavno novinarima ministar odbrane Dragan Šutanovac.

On je podsetio da je Norveška donirala Srbiji laku poljsku bolnicu u vrednosti od oko milion dolara kao i da je s predstavnicima te države održan niz kurseva i treninga o učešću u mirovnim operacijama. U vreme vlade Vojislava Koštunice, 2006. godine, bila je doneta odluka o učešću 28 naših pripadnika u mirovnoj misiji u Avganistanu, takođe u sastavu norveškog kontingenta, ali se potom od toga odustalo, rekao je ministar.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije već učestvuju u misijama UN u Kongu, Liberiji i Obali Slonovače. Inače, u mirovne misije UN šalju se isključivo profesionalni pripadnici vojske na dobrovoljnoj osnovi.

Aleksandar Radić, vojni analitičar, ocenjuje misiju kao izuzetno korisnu i u njoj ne vidi ništa problematično.

– Učestvovanje u misijama referentno je za sve zemlje sveta, ne samo za one koje žele da se približavaju evro-atlantskim integracijama. U tom kontekstu, odlazak u Čad je jedno vrlo praktično rešenje. Postiže se pun politički efekat i pokazuje se spremnost zemlje da sudeluje u međunarodnim misijama. Pored toga, iskustvo saniteta uvek je primenjivo i u domaćim uslovima – objašnjava Radić za naš list.

Tereza Bojković

[objavljeno: 27/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.