Srpski lešnik u Fereru

Izvor: Blic, 01.Nov.2015, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski lešnik u "Fereru"

Italijanska kompanija "Ferero" planira da iz Srbije otkupljuje lešnik za svoju konditorsku proizvodnju, a saradnja sa tim poznatim proizvođačem "Nutele" trebalo bi da počne u decembru.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da čak tri četvrtine teritorije Srbije ima idealne uslove za uzgoj lešnika, javila je Radio-televizija Srbije.

Prvi sekretar za ekonomska pitanja Ambasade Italije Marko Leone rekao je da kompanija "Ferero" želi da pomogne da što više zasada bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na teritoriji Srbije, jer zna da ima odlične agroekološke uslove da gaji lešnik.

- Njihov model investiranja predviđa otkup lešnika od domaćih proizvođača, a u međuvremenu obučavaju proizvođače i savjetuju ih kako da poboljšaju proizvodnju i koje sorte da gaje - kaže Leone.

Prema proceni Ministarstva, u Srbiji je trenutno pod zasadom leske oko 1.200 hektara, a cilj je da se poljoprivrednici podstaknu da uzgajaju kvalitetne italijanske sorte, posebno u Topličkom, Pčinjskom i Pirotskom okrugu, ali i u Sremu i delu Bačke.

Proizvodnja lešnika u Srbiji trenutno podmiruje tek desetak procenata potrebnih količina. Ostatak se uvozi, uglavnom iz Turske, za šta se godišnje plati i do deset miliona evra.

Najveći kupci lešnika u svetu su konditori koji otkupe oko 75 odsto svetske proizvodnje, a samo "Ferero" 27 odsto.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.