Izvor: B92, 10.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski kompjuteraši u svetskom vrhu

Seul -- Na upravo završenom Majkrosoftovom takmičenju "Imagine Cup 2007" učesnici iz Srbije ostvarili su odlične rezultate.

Tim SMOR, sastavljen od studenata Beogradskog univerziteta, plasirao se među prvih šest od ukupno 55 timova, koliko se takmičilo u kategoriji dizajniranja softvera. Oni su ujedno i jedini takmičari iz regiona centralne i istočne Evrope koji su se ovako visoko plasirali.

SMOR, koji čine Neven Tubić, Ivan Vujić, Milan Stojić i Sava Čajetinac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << studenti Fakulteta organizacionih nauka i Fakulteta primenjenih umetnosti, već drugu godinu zaredom ostvaruje odlične rezultate na Imagine Cupu. Ove godine pojavili su se sa projektom DriveON, interaktivnim simulatorom vožnje.

U takmičarskoj kategoriji „Projekat Hošimi" treće mesto i nagradu od 3.000 dolara osvojio je Vladan Simov, učenik Matematičke gimnazije iz Beograda.

Inače, ovo nije prvi put da takmičari iz Srbije osvajaju visok plasman u kategoriji „Projekat Hošimi" – prošle godine je tim R.A.F. sa Računarskog fakulteta osvojio drugo mesto.

Imedžin kup je najveće svetsko studentsko takmičenje koje je po peti put organizovao Majkrosoft, ove godine uz pomoć i podršku Ujedinjenih nacija.

Ovogodišnje finale takmičenja održano je u Seulu i okupilo je preko 300 studenata iz 59 zemalja sveta, koji su se nadmetali u devet kategorija, za nagradni fond od ukupno 170.000 USD.

Finale narednog Imedžin kupa biće održano polovinom 2008. u Parizu, a tema takmičenja biće geslo „Zamisli svet u kojem tehnologija omogućuje održanje životne sredine".

Prijavljivanje je već počelo, a detalji se mogu pronaći ovde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.