Srpski i albanski učenici bujanovačkih škola složno o problemima sredine

Izvor: RTS, 19.Dec.2018, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski i albanski učenici bujanovačkih škola složno o problemima sredine

Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu formirano je decembra 2000. godine kako bi radilo na smirivanju međuetničkih tenzija i zaustavljanju oružanih sukoba. Za 18 godina u infrastrukturne i razvojne projekte u tri opštine Vlada je uložila 35 miliona evra, a međunarodna zajednica još 95 miliona evra. Ove godine u centru pažnje su učenici osnovnih i srednjih škola.
Vodič na četiri jezika, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << srpskom, albanskom, romskom i engleskom, pripremali su učenici bujanovačkih škola, izdvojili omiljena mesta za druženje i razgovor, kulinarske specijalitete i poručuju da je najbolji za život grad u kome se različitost prepoznaje kao bogatstvo.

Učenik Dijart Idrizi kaže da je bilo zanimljivo i da je stekao mnogo prijatelja. "Naučili smo ih neke albanske reči", dodaje Idrizi.
"Smeta nam što smo podeljeni po nacionalnosti, bilo bi divno da se svi družimo zajedno, bez obzira koje smo nacionalnosti", napominje Dunja Pavlović.
Nedostaje im klizalište, fabrika, semafor, akva-park, zoološki vrt. Svesni su ekoloških problema, bez obzira na to kako ga nazivali – smeće, brlog ili đubre, svima smeta.
"Kao drugi problem navode nedostatak sadržaja za mlade, ali ne toliko da nemaju šta da rade, nego da nemaju šta zajedno da rade", ukazuje Ivana Bogićević Lek iz Grupe 484.
Služba Koordinacionog tela sa Grupom 484, uz podršku Pestaloci dečje fondacije iz Švajcarske dve godine realizuje projekat ‚"Naš grad - naše škole". Obuhvaćeno je više stotina dece iz gradskih i seoskih sredina.
"Oni su veoma jasno i glasno rekli – mi želimo da živimo zajedno, mi želimo da živimo u slobodi, mi želimo da se ne delimo, mi želimo da budemo sastavni deo Evrope i sastavni deo sveta", kaže predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković
Ulagano je 18 godina u infrastrukturu Preševa, Bujanovca i Medveđe, privrednici su dobijali podsticajna sredstva, studenti i srednjoškolci stipendije. Izgrađen je Ekonomski fakultet u Bujanovcu, a u Preševu vanbolničko porodilište.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srpski i albanski đaci sa juga Srbije: Smeta nam PODELJENOST

Izvor: OkRadio.rs, 19.Dec.2018

Vranje - U Domu kulture u Bujanovcu svečano je oeleženo osamnaest godina od osnivanja Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu. Vodič na četiri jezika, srpskom, albanskom, romskom i engleskom, pripremali su učenici bujanovačkih škola, izdvojili omiljena mesta za druženje...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.