Srpski hirurzi najavljuju tužbu protiv Jasmine Lehlajtner

Izvor: Politika, 11.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski hirurzi najavljuju tužbu protiv Jasmine Lehlajtner

Valjevo – Poslednji je trenutak za bunt lekara, odnosno srpskih hirurga koje neko, očigledno i uz dosta namere, želi da izjednači sa onim koji su u Albaniji, u nekoj žutoj kući, vadili i trgovali sa ljudskim organima? Ko to želi da izopšti najveće autoritete u domaćem zdravstvu i da ih poistoveti sa kakvom kriminalnom grupom kao što je bio ozloglašeni zemunski klan? Ovo su nužna i preko potrebna pitanja bez čijih odgovora mogu uslediti nesagledive posledice na uznemirenost >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << građana kao i na ponašanja sadašnjih i budućih generacija hirurga.

Ovim rečima juče je u razgovoru za „Politiku” reagovao primarijus dr Ilija Tripković, predsednik Upravnog odbora komore zdravstvenih ustanova Srbije i direktor ZC u Valjevu, na slučaj pacijenta Srećka Rankovića, koji je utvrdio da mu je u Kliničkom centru Srbije tokom operacije trbušne aorte izvađen „pride” i bubreg. S obzirom na to da je 27. marta Valjevo domaćin skupa sekcije srpskih hirurga Tripković je kazao da će tada biti i postignut dogovor o podnošenju krivične i parnične prijave protiv Jasmine Lehlajtner, predsednice Udruženja za zaštitu prava pacijenata, zbog kleveta i omalovažavanja hirurške struke.

– Njen zahtev da se građaninu Rankoviću radi dodatna međunarodna medicinska ekspertiza ne samo što je neodmeren, već je i uvredljiv. Posebno sam razočaran što se kroz ovaj slučaj povlači i ime profesora dr Laze Davidovića, jednog od vodećih vaskularnih hirurga koji je bi vođa operativnog tima – kaže dr Tripković.

B. Novović

---------------------------------------------------

Nije bilo krađe bubrega na operaciji

Povodom slučaja Srećka Rankovića (36) iz Kruševice kod Lazarevca, koji je prošle nedelje optužio lekare Kliničkog centra Srbije da su mu prilikom operacije trbušne aorte izvadili zdrav levi bubreg, reagovao je i Klinički centar Srbije. Naime, prekjučerašnji pregled konzilijuma lekara VMAutvrdio je da Ranković ima bubreg, ali da se osušio, a dr Đorđe Bajec, direktor KCS, naglasio je da je ovim izveštajem VMA i dopisa iz Ministarstva zdravlja o zdravlju Srećka Rankovića skinuta senka sa profesionalnosti i stručnosti timova KCS. On je dodao da ta ustanova neće nikoga tužiti i poručio Rankoviću da su vrata KCSširom otvorena za njega i da će i ubuduće drage volje pratiti njegovo zdravstveno stanje. „Ovaj slučaj bi trebalo da posluži kao primer da se bez konkretnih i proverenih činjenica ne izlazi u javnost”, istakao je Bajec.

Dr Lazar Davidović, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti KCS, koji je operisao Rankovića, u pisanoj izjavi zahvalio se na podršci i energičnoj reakciji Ministarstvu zdravlja i ministru, Lekarskoj komori Srbije, stručnim udruženjima i svim kolegama, ali i ogromnoj većini zaista objektivnih i profesionalnih novinara koji nisu podlegli neproverenim informacijama i senzacionalizmu.

D. D. K.

[objavljeno: 12/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.