Izvor: Politika, 01.Jun.2015, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski grb na majici, glava u torbi

Motociklistima iz Čačka koji su napadnuti i pretučeni na Baščaršiji u pomoć je pritekla jedino Romkinja sa troje dece, koja im je dala boce sa vodom i maramice da se umiju

Čačak – Petorica motociklista iz Čačka pretučeni su prošle subote na Baščaršiji a jedan od njih, Milan Stefanović, zadržan je na lečenju u bolnici u Istočnom Sarajevu, iz koje je juče otpušten na kućno lečenje. Čačani su zbog njegove majice koja s leđa ima grb Čačka i natpis >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Čačak Srbija” a spreda državni grb Srbije, bili prinuđeni da spasavaju živu glavu.

Stefanović je juče rekao novinarima da uvek nosi tu majicu, da je u Sarajevu bio stotinak puta i nikada nije doživeo ni najmanji problem. Ali, u subotu je zbog nje doživeo nešto što će pamtiti čitavog života.

Jedan od motociklista iz ove grupe, Goran Milosavljević, priča da su iz Čačka otišli na motorijadu koja je održavana na Palama, podno Jahorine. U jednom trenutku odlučili su da odu do Sarajeva i prošetaju Baščaršijom.

– Na ulazu u Sarajevo zaustavili su nas policajci s kojima smo se fotografisali i ja sam ih zamolio da ostavimo motore kod česme, a oni su nam dali odobrenje. Policajci su nas upozorili da ne ostavljamo stvari na motorima kako ih neko ne bi pokrao, pa smo ih stavili u kofer i poneli kacige i jakne – veli Goran Milosavljević.

Prošetali su Baščaršijom, svratili na ćevape i planirali da kupe suvenire za uspomenu.

– Ali, nekome je zasmetalo što je Milan Stefanović nosio majicu sa srpskim grbom. Onda su neki neznanci skočili na nas, psovali nam majku četničku, govorili kako smo došli da provociramo i koljemo. Ocenio sam da će nastati haos i rekao kolegama da ubrzamo korake kako bismo izbegli sukob. Pošto smo malo odmakli od Begove džamije, čuli smo jedan isti glas kao maločas. Taj čovek je skinuo sako i krenuo ka Stefanoviću tražeći da ovaj skine majicu. Naš drug je to i učinio i dao im majicu, koju su dvojica ili trojica napadača iscepala. Mi smo se tu izvinili tim ljudima i rekli da odlazimo, ali su nam oni uzvratili da ne možemo ići i počeli da nas tuku.

Motociklisti iz Čačka nisu imali vremena ni prilike da broje napadače već su, štiteći glavu, trpeli udarce mase u kojoj je, veruju, u jednom trenutku bilo možda i 20 napadača.

Na Baščaršiji tada, veli Milosavljević, nije bilo policije, i jedini spas Čačanima moglo je doneti bekstvo.

– Trkom smo stigli do motora koji su na sreću ostali čitavi. U međuvremenu, do nas su stigla dvojica policajaca a u pomoć nam je pritekla jedino Romkinja sa troje dece koja nam je dala boce sa vodom i maramice da se umijemo.

Milosavljević ističe da je najteže povređen Stefanović. Ima brojne ozlede po licu, povređeni su mu nos, jagodična kost i jedan zub. Nešto kasnije, pošto su se Čačani umili, pristigla su još četvorica policajaca i upitali ih da li znaju ko ih je tukao a Milosavljević im je odgovorio negativno, rekavši da postoje nadzorne kamere pomoću kojih se to može utvrditi.

– Zatim je došla hitna pomoć ali Stefanoviću nisu uspeli da zaustave krvarenje, jer je dijabetičar i imao je visok pritisak. Sarajevska policija nas je ispratila iz grada i nisu nam tražili nikakve podatke, a kad smo stigli na Pale otišli smo u hitnu pomoć, gde su lekari o našem slučaju obavestili lokalnu policiju. Na Palama smo davali izjave četiri sata a u međuvremenu nas je pozvao i ministar inostranih poslova u Vladi Srbije Ivica Dačić, koji se raspitivao o našem zdravstvenom stanju.

Pored Milosavljevića i Stefanovića, u ovoj grupi su bili motociklisti iz Čačka Nebojša Cicvarić i Zoran Protić, kao i jedan njihov drug iz Kosjerića, svi stari između 45 i 61 godinu.

Povodom ovog slučaja, GO Nove Srbije u Čačku objavio je saopštenje u kojem traži od nadležnih državnih organa Bosne i Hercegovine i Srbije da se što pre oglase i javnosti saopšte punu istinu o nemilim scenama u gradu na Miljacki.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.