Srpski građevinari pred kolapsom

Izvor: BKTV News, 02.Apr.2013, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski građevinari pred kolapsom

Za domaće građevinare u našoj zemlji nema posla, iako je sezona već počela, pišu “Večernje novosti”. Građevinska industrija Srbije trenutno radi sa 20 do 25 odsto kapaciteta. Iako je građevinska sezona počela, posla za neimare – nema, navode “Novosti”.

Ukoliko se ne otvore velika gradilišta u zemlji, ali i inostranstvu, gde bi naša operativa mogla da se uposli, građevinarima preti kolaps. Ugroženo je hiljade radnih mesta, upozorava Goran Rodić, sekretar >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Udruženja za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije.
“Velike nade polažemo u donacije od kojih bi Srbiji trebalo da pripadne oko 380 miliona evra za izgradnju oko 10.000 stanova i kuća za izbeglice”, navodi Rodić.
“To bi donelo posao uglavnom malim i srednjim preduzećima, ali bi preživela i građevinska industrija, koja je sada opterećena najviše dugovanjima prema ‘Srbijagasu’ koja se mere milionima evra. Očekujemo da će država pomoći da se te obaveze reprogramiraju”, kaže on.
Zbog visoke cene gasa, navodi Rodić, naši proizvođači građevinskih materijala sve više gube utakmicu na tržištima u regionu, jer po ceni proizvoda više nisu konkurentni. Naime, gas u konačnoj ceni pojedinih građevinskih materijala učestvuje i sa više od 50 odsto.
” Izgradnja brana i uređenje moravskog sliva doneli bi velike poslove neimarima. Pre svega trebalo bi nastaviti izgradnju brana Rovno i Selovo, gde je do sada uloženo oko 150 miliona evra, a da se završi posao potrebno je još između 15 i 20 miliona”, kaže on.
“U ovom trenutku, međutim, spas vidimo u radovima u inostranstvu, na našim tradicionalnim tržištima kao što su Alžir, Rusija, Kazahstan… Treba se dobro pripremiti i za Libiju, jer se očekuju na tom tržištu velike investicije. Ali, za strana tržišta neophodna nam je pomoć države”, poručuje Rodić.
Izvor: Vecernje Novosti
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.