Srpski dvojac blistavih umova

Izvor: Politika, 05.Nov.2013, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski dvojac blistavih umova

Matematičar Stevo Stević i hemičar Ivan Gutman uvršćeni su među najpominjanije naučnike u svetu u svojim oblastima: prvi je godinama prvi, a drugi je na 103. mestu

Dvojica naučnika iz Srbije, matematičar Stevo Stević i hemičar Ivan Gutman, uvršćeni su među najuticajnije proteklih godina u svetu u svojim istraživačkim područjima.

Prvi je godinama prvi u matematici, drugi je 103. u hemiji! Podvig kakav nijedan naučnik iz Srbije nije do sada ostvario. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Spisak najcitiranijih za prošlu, u izdanju čuvenog „Tomson-Rojtersa”, zvanično je osvanuo sredinom ove godine, iako je bio dostupan na kalendarskoj razmeđi koja ih u čovekovom računanju vremena razdvaja.

Na temelju svojeg doprinosa prof. dr Stevo Stević, naučni savetnik u Matematičkom institutu SANU, ispeo se na prvo mesto, kao donedavno Novak Đoković u tenisu. Ali zadržao se više godina na samom vrhu ostavivši iza sebe „blistave umove” svih matematičkih velesila. Verovali ili ne, još nije primljen u Srpsku akademiju nauka i umetnosti, iako svakodnevno dolazi na posao u zdanje preko puta Knez Mihajlove 35.

Upućeni, svakako, nisu iznenađeni. Ni najmanje. Na Šangajskoj listi 500, obelodanjenoj 15. avgusta, skoku Univerziteta u Beogradu za stotinak mesta naviše – lane od 401. do 500, a ove godine od 301. do 400. mesta – najveći je učinak matematičara.

Mereno po naučnim oblastima, ovdašnji poklonici „učenja” ili „učenja pripadajućeg” (prevod starogrčke imenice) razvrstani su od 101. do 150. stepenika. Nijedna druga učena družba iz Srbije nije nikad toliko isprednjačila.

Ako je tačno navedeno obespokojavajuće upozorenje predsednika SANU Nikole Hajdina s kraja 2009, za radove akademika i redovnog profesora Univerziteta u Kragujevcu Ivana Gutmana „znaju samo on i poštar koji nosi njegove radove na poštu”.

Može li se s više gorčine iskazati nezahvalnost prema ovom velikanu srpske (i svetske) nauke? Ne. Ni izgovor Isusa iz Nazareta izgovoren svojim meštanima „Niko nije prorok u svom selu” nije dostatan da je imalo ublaži.

Ivan Gutman je iskreni posvećenik u tajne znanja koji već decenijama istrajava u naumu da ne govori ni za jedno javno glasilo u nas. Potpisnik je nekoliko puta pokušao da ga nagovori i uvek bio ljubazno odbijen.

Kada je „Politika” u januaru 2010. prva objavila da je srpska nauka „zvezda u usponu” – opet prema „Tomson-Rojtersu” koji odmerava naučni učinak i pojedinaca i ustanova – u istom izveštaju našla su se imena ove dvojice nenadmašnih naučnika: akademika Ivana Gutmana s Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu ( za period avgust–oktobar 2008) i dr Steva Stevića iz Matematičkog instituta SANU ( za period jun–avgust 2008.i oktobar–decembar 2008).

U najnovijem pominjanju, međutim, obojica su znatno uznapredovali: Ivan Gutman je među hemičarima na 103. stepeniku slave, Stevo Stević među matematičarima na najvišem!

Načelni spisak najcitiranijih istraživača u svetu sastavlja se na izmaku svake, a konačni se obznanjuje otprilike sredinom sledeće godine. I uvek pobudi veliku pažnju i pokrene bujicu odobravanja i osporavanja.

U Srbiji je glavomet (ne mislimo da udaranje lopte glavom) u dubokoj senci nogometa? Za to vreme naši zvaničnici kao papagaji ponavljaju tobožnje izbaviteljske rečenice u kojima odavno ne stanuje znanje. Tako su nedavno neoprezno i pogrešno koristili kovanicu „kvantni skok” da nagoveste predstojeći privredni preporod, ne upuštajući se u suštinski smisao poruke koju ona ima u fizici.

Stanko Stojiljković

objavljeno: 04.11.2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.