Srpski brucoši u budućnosti bez prijemnog

Izvor: Glas javnosti, 21.Mar.2012, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski brucoši u budućnosti bez prijemnog

BEOGRAD - Strategija razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine predviđa da se budući brucoši upisuju na fakultete bez prijemnog ispita, finansiranje studiranja iz povoljnih državnih kredita, kao i mogućnost da studenti sa privatnih fakulteta koriste državne domove.

Predviđeno je da država sufinansira i studente privatnih univerziteta, ukoliko su odlični, a slabog materijalnog stanja, kao i dobijanje subvencionisanih kredita, koje će akademci vraćati tek nakon što diplomiraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i zaposle se.

U određenim slučajevima biće oslobođeni vraćanja kredita, u celosti ili delimično, predviđeno je u radnom tekstu strategije, čiji nacrt treba da bude obelodanjen na sajtu Ministarstva prosvete i nauke.

Kako se čulo na dosadašnjim skupovima na kojima se raspravljalo o tom dokumentu, država ima nameru da osnuje fond iz koga bi pomagala studente u školovanju.

Strategija predviđa da studenti ubuduće sudeluju u plaćanju školarine od pet do 100 odsto, odnosno da država subvencioniše razliku u trošku školarine do punog iznosa.

Strategijom je predviđeno da svaki peti srpski student provede bar deo školovanja u inostranstvu, a da 10 odsto studenata u Srbiji budu stranci. Trenutno je broj stranih studenata u Srbiji više nego simboličan.

Ubuduće će studentske domove moći da otvaraju i privatnici, a studenti sa privatnih fakulteta moći će da se hrane i borave u državnim domovima.

Sve predviđene mere trebalo bi da podignu nivo visokoobrazovanih stanovnika Srbije, jer je plan da ubuduće 38,5 odsto stanovništva od 30-35 godina stekne neku univerzitetsku diplomu.

Sada je u Srbiji tek nešto više od šest odsto stanovništva sa fakultetskom diplomom.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.