Srpski MiG-ovi 29 na nivou MiG-29M2? Da li je i koliko realno?

Izvor: TangoSix.rs, 21.Jan.2020, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski MiG-ovi 29 na nivou MiG-29M2? Da li je i koliko realno?

Pozivajući se na neimenovan izvor iz, kako je navedeno „oblasti vojno-tehničke saradnje“, srpski Sputnjik je juče preneo informaciju da će Rusija pomoći Belorusiji u remontu i modernizaciji šest lovaca MiG-29 koji su namenjeni Srbiji. Takođe navedeno je da će ovi avioni biti dovedeni na nivo MiG-29M2.
– Pomažemo Belorusima u remontu i modernizaciji šest aviona MiG-29 do nivoa MiG-29M2. Letelice za Srbiju stići će od beloruskog Ministartva odbrane – izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << je izvor Sputnjika.
Sputnjik je na kraju ove vesti bez mnogo konkretnijih detalja podsetio da je Rusija ranije Srbiji isporučila šest lovaca MiG-29 koji su se prethodno nalazili u sastavu njenih Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS).
22. februara 2019. godine u Belorusiji je izvršena primopredaja 4 aviona MiG-29 9.13 za RV i PVO Vojske Srbije / Foto: Ministarstvo odbrane Ova vest nije samo kratka i površna već i veoma konfuzna i zbunjujuća. Informacija je najverovatnije dobijena iz ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju ali se mnoge iznesene tvrdnje ne slažu sa onim što je realno i što do sada zvanično znamo vezano za ovaj posao.
Tako, na primer, znamo da se u Belorusiji nalaze 4 a ne 6 MiG-ova 29, njihova primopredaja izvršena je 25. februara prošle godine a za ove avione (u pitanju su jednosedi verzije 9.13) predviđeno je da se pored remonta izvrši dovođenje na nivo postojećih srpskih aviona ali i obimnija modernizacija čime će se znatno unaprediti njihove borbene mogućnosti.
Belorusija ima veliko iskustvo u remontu i modernizaciji ovog tipa aviona ali se pri tome ipak oslanja na pomoć Rusije bez čije dozvole ne bi mogla obavljati takve poslove. Za očekivati je i da avioni koji će stići iz Belorusije budu na istom nivou kao i 10 aviona, pre svega 7 jednoseda, koji će biti modernizovani u Srbiji na čemu bi naravno trebala raditi ruska kompanija RSK MiG.
Najbolja i najobimnija modernizacija starih verzija jednioseda, indijski MiG-29UPG 9.20 / Foto: RSK MiG Kako smo već više puta saznali od srpskih zvaničnika, modernizacija MiG-ova 29 u Srbiji, tj. tzv. Faza 3 već je u toku pa bi vrlo lako moglo da se desi da tokom ove godine vidimo prvi modernizovani primerak. Takođe više puta je i rečeno kakva će to biti modernizacija, navođeno je da će postojeći radari biti dorađeni (dakle ne sasvim novi tip radara) kao i da će avioni dobiti novo naoružanje vazduh-vazduh kao i vođena ubojna sredstva vazduh-zemlja.
Za izjavu neimenovanog ruskog zvaničnika o tome da će srpski avioni biti dovedeni do nivoa MiG-29M2, možemo slobodno reći da je neostvariva jer to apsolutno nije moguće. Najbolja moguća modernizacija koja se može dobiti na starim jednosedim verzijama MiG-29 9.12 i 9.13 jesu varijante MiG-29SMT 9.18 i 9.19, kao i MiG-29UPG 9.20 a na dvosedima MiG-29UB 9.51 se najviše može dobiti nivo MiG-29UBM 9.53 kao i MiG-29UB UPG.
Svako ko je malo bolje upućen u verzije MiG-a 29 zna da je MiG-29M2 tehnološki i tehnički sasvim nova generacija ovog aviona i da pripada familiji aviona sa projektnom oznakom 9.41 i 9.47 koja je izvorno nastala od tehnološkog demonstratora MiG-35D (prethodno MiG-29M2 nastao doradom MiG-a 29M 9.15) iz koga su prvo razvijeni palubni MiG-29K i KUB. Verzije MiG-29M (jednosed) i M2 (dvosed) danas predstavljaju višenamenske borbene avione, to su u principu kopneni MiG-29K i KUB koji se pre svega nude za izvoz. Ovoj porodici pripadaju i MiG-35S (9.41SR) i MiG-35UB (9.47SR) namenjenih ruskim VKS a radi se i na novoj izvoznoj verziji 35-ce.
Egipatski MiG-ovi 29M i M2 na nedavnoj vojnoj vežbi održanoj u Egiptu / Foto: isečak iz video materijaal Ministarstva odrbane Egipta Do sada je izvozne MiG-29M i M2 nabavio Egipat koji je prema različitim izvorima nabavio 46 do 54 aviona, to su avioni sa oznakama 9.41SM i 9.47SM a isporuke su krenule 2017. godine.  Pre njih slične avione (9.41S i 9.47S) naručila je Sirija (prema različitim izvorima 12-24 aviona) kojoj zbog rata u toj zemlji nikada nisu isporućeni. Prva dva predserijska MiG-a 35 (po jedan jednosed i dvosed) predata su ruskim VKS na ispitivanje prošle godine a ove godine trebalo bi da vidimo još 4 primerka. Prethodno su za potrebe opširnih ispitivanja izrađena i dva prototipa.
Srpski MiG-ovi 29 bi prilikom osavremenjavanja mogli dobiti samo neke elemente nove generacije ovog aviona. Radi se pre svega o delu elektronske opreme, dakle dorada radara i sistema za upravljanje vatrom, potom sistem za protivelektronska dejstva i samozaštitu aviona kao i integraciju naoružanja. Na taj način Srbija bi mogla dobiti višenamenske borbene avione približne nivou MiG-29SM ili neku verziju koja se po mogućnostima nalazi između MiG-29SM i SMT.

The post Srpski MiG-ovi 29 na nivou MiG-29M2? Da li je i koliko realno? appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.