Izvor: Blic, 26.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske letačke dozvole važe u Evropi

Predstavnici Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije saopštili su danas da letačke dozvole izdate u našoj zemlji važe, po prvi put u istoriji domaćeg vazduhoplopstva, u celoj Evropi.



Nacionalne dozvole izjedanačene su sa standardima Evropske unije (EU) u domenu izdavanja licenici što će omogućiti da naši piloti postanu "srpski brend", ocenili su zvanicnici direktorata na konferenciji za novinare u Međunarodnom pres centru Tanuga.

V.d. generalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << direktora Direktorara civilnog vazduhoplovstva Dragoljub Trgovčević je istakao da se srpsko vazduhoplovstvo u oblasti harmonizacije propisa sa evropskim zakonodavstvom, u velikoj meri približilo standradima EU.

Trgovčević je izrazio očekivanje da će u narednih nekoliko meseci standradizacija propisa biti u potpunosti završena i da će srpsko vazduhoplovstvo biti potpuno spremno da se priključi EU.

Direktor sektora za sigurnost i nadzor vazdušnog saobraćaja u direktoratu Velibor Vukašinović je objasnio da su nacionalne dozvole izjednačene sa standradima EU za izdavanje licenci, kao i za vazduhoplovno tehničko osoblje.

Vukašinović je dodao da te licence važe i za oblast vazduhoplovne medicine, kao i u oblasti školskih centara sa obuku pilota i tehničkog osoblja.

On je izrazio očekivanje da će se zahvaljujući izjednačavanju licenci, brojni piloti iz Srbije angažovani u kompanijama širom sveta, vratiti u zemlju.

Odluku o izjednačavanju licenci doneo je nedavno Bord direktora jedinstvenih vazduhoplovnih vlasti Evrope posle uspešnog usklađivanja domaćih zakona sa regulativom EU u toj oblasti, a što su sproveli stručnjaci Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

Uspeh direktorara, kako je istaknuto, ima i ogroman značaj za razvoj domaćeg vazduhoplovstva i za Srbiju kao državu na putu ka EU.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.