Srpska žena u Velikom ratu – bolničarka, ratnica i glava kuće

Izvor: RTS, 12.Nov.2018, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska žena u Velikom ratu – bolničarka, ratnica i glava kuće

Brojnim manifestacijama, izložbama, dokumentarnim filmovima obeležava se stradanje srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu. Često se zaboravlja da je među njima bio i znatan broj žena, ne samo u ulozi bolničarki već i rame uz rame s vojnicima na frontu.
Odajući poštu junacima i svima koji su nedrili otadžbinu ispunjeni ponosom, pletemo vence slave i zahvalnosti stamenoj, srčanoj, mudroj i, pre svega, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << hrabroj ženi srpskoj. Onoj koja je svog sina jedinca, muža, oca i brata ispratila u rat.

"Kada govorimo o učešću žena u Prvom svetskom ratu, često padaju na pamet žene u milosrdnim misijama. Naravno, prva asocijacija je na Nadeždu Petrović, koja je nesebično žrtvovala svoj život u humanitarnoj misiji u zbrinjavanju ranjenika i spasavanju obolelih vojnika. Tu su i Ljubica Čakarević, Lenka Rabasović, naravno Milunka Savić, najodlikovanija žena-ratnica, vitez 'Karađorđeve zvezde' i 'Legije časti'", kaže istoričar u Institutu za savremenu istoriju Nemanja Dević.
Da je otadžbina preča i od života, dokazale su žene-junaci, koje su rame uz rame, sa saborcima, izvojevale velike bitke.
"To je i podvig svih žena zaraćene Srbije u ono vreme. Ja bih samo izneo primer Radojke Ristivojević iz sela Kusatka, koja je u ratu izgubila muža i tri sina. Njeni potomci govore i danas da je to bila žena koja je kasnije bila i majka i baka koja je i u ratnom vremenu zadržala i održala i tu kuću i to domaćinstvo. Takvih žena je bila puna Srbija posle 1918", objašnjava istoričar Dević.
Na mestima gde je ispisana istorija do 1918. na spomen-obeležjima i grobljima iz Prvog svetskog rata, pokolenja odaju počast negujući tradiciju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.