Izvor: Blic, 31.Jan.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska sela u Pomoravlju sedmi dan bez električne energije

Srbi iz sedam sela u Kosovskom Pomoravlju protestvovali su danas u Kuscu jer već sedmi dan nemaju električnu energiju.

Meštani sela Straža, Stanišor, Gornji Makreš, Melce, Draganac, Gornje Kusce i Mozgovo su protesnom šetnjom još jednom uputili apel međunarodnoj zajednici i nadležnima u Kosovskoj elektrokorporaciji (KEK) u da obezbede električnu energiju jer će u protivnom doći do humanitarne katastrofe.

Načelnik Kosovsko-pomoravskog Okruga Dagan Nikolić >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izjavio je Tanjugu da je situacija u tim selima izuzetno teška jer su domaćinstva u ovom kraju već sedmi dan bez električne energije.

Nikolić je podsetio da zbog nestašice struje i vode od juče nastavu ne pohađa blizu 700 osnovaca i srednjoškolaca iz tih sela, apelujući na predstavnike međunardone zajednice da učine napore kako bi se rešio problem. Nikolić je kazao da će protesti Srba iz tog kraja biti nastavljeni i naredih dana, ocenjujući da nadležni iz KEK-a nemaju sluha za problem sa kojima se suočavaju Srbi na ovom području.

"Ljudi ovde ne mogu da obezbede novac za utrošenu električnu energiju od 1999. godine do danas koji traže nadležni iz KEK-a. Ekonomska situacija je izuzetno teška i nije mali broj višečlanih porodica koji žive samo od minimalca koji dobijaju iz Srbije", rekao je Nikolić.

On je istakao da se tim problemom pitanje snabdevanja električnom energijom srpskih domaćinstava u Kosovskom Pomoravlju politizuje jer na ovaj način srpskoj zajednici mimo njene volje žele nametnuti kosovske institucije.

Nikolić je podsetio da je 2003. godine tri meseca bez električne energije bilo ovdašnje selo Pasjane i da je do stabilizacije došlo tek posle intervencije pojedinih predsavnika međunarodne zajednice. Predsednik Mesne zajednice sela Gornje Kusce, Ranko Makic, kazao je da su na rubu humanitarne katastrofe a da se neki od roditelja žale da je nekoliko dece obolelo od žutice. "Škola, Dom zdravlja, opština ostali su bez struje i vode. Žutica je vec pocela da se javlja medu decom. Hrana u zamrzivacima je pokvarena. Agregati ne mogu da pokrenu gotovo ništa. Sada smo ostali i bez fiksnih telefona, jer vec sedam dana nemamo struju", rekao je Makić.

Srbi iz Kosovskog Pomoravlja najavili su da će sutra takođe održati protesni skup najavivši i blokadu magistralnog puta Gnjilane - Novo Brdo. Nadležni iz KEK-a nisu želeli da komentarišu problem snabdevanja električnom energijom srpskih sredina u Kosovskom Pomoravlju.

Bogdanović: Mora se sprečiti humanitarna katastrofa

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu moraju sprečiti humanitarnu katastrofu koja preti srpskim domaćinstvima u Kosovskom Pomoravlju zbog višednevnih isključenja električne energije.

"Ako ostavite jednu zajednice u 21. veku bez električne energije, onemogućite joj na taj način snabdevanje pijacom vodom, onemogućite školovanje i rad onda je po sredi kršenje osnovnih ljudskih prava", rekao je ministar za Kosovo i Metohiju.

Bogdanović je naglasio da je zvanični Beograd septembra prošle godine u razgovoru sa predstavnicima UNMIK-a skrenuo pažnju na taj problem, ali da je UNMIK bio isključiv da su za rešavanje nadležne kosovske institucije.

"Srbi se ne smeju ucenjivati plaćanjem računa za utrošenu električnu energiju od 1999. godine, kako bi ponovo dobili struju. Mora se pronaći model za rešavanje ovog problema", zaključio je Bogdanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.