Srpska rudna nalazišta jedna od najatraktivnijih u Evropi

Izvor: RTS, 04.Mar.2019, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska rudna nalazišta jedna od najatraktivnijih u Evropi

Naša zemlja ima veliki broj potencijalnih rudnih nalazišta, ali i savremeni zakonodavni okvir koji obezbeđuje sigurnost za investicije, a Zakonom o rudarstvu iz 2015. napravljena je i povoljna sredina za domaća i strana ulaganja, poručio je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić na Međunarodnom ministarskom samitu rudarstva u Torontu.
Aleksandar Antić je na uvodnom izlaganju na Međunarodnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << samitu, pred oko 200 predstavnika rudarskih kompanija, održao je prezentaciju o Sektoru rudarstva u Srbiji, naglasivši da je Srbija, prema istraživanju kanadskog instituta "Frejzer", na 4. mestu među evropskim zemaljama po atraktivnosti za ulaganja u rudarski sektor, saopštilo je resorno ministarstvo.

"Važno nam je da na ovako velikom svetskom skupu predstavimo potencijale Srbije na pravi način, kako bi sve kompanije, koje u budućnosti budu izrazile interes da investiraju u rudarstvo, imale u vidu da je Srbija zemlja koja je stvorila sve neophodne uslove za to i spremna je da se razvija", poručio je Antić u Torontu.
Ukazujući na dugu tradiciju rudarstva u Srbiji, Antić je rekao kako sve analize pokazuju da su prethodnih godina značajno povećana ulaganja u taj sektor i naveo dolazak kineske kompanije "ZiJin" u Bor, kao i projekaqt nalazišta bakra i zlata "Čukaru Peki" kod Bora, "koji je od izuzetne važnosti za Srbiju i predstavlja veliki ekonomski potencijal".
"Značajan projekat je i "Jadar" kod Loznice, koji predstavlja nalazište litijuma svetske klase i razvija ga kompanija Rio Tinto, a sa kojim bi kroz nekoliko godina Srbija mogla da učestvuje sa 10 odsto u ukupnoj proizvodnji litijuma u svetu", naglasio je Antić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.