Srpska nuklearna perestrojka

Izvor: Politika, 27.Maj.2012, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska nuklearna perestrojka

Iz iscrpnog izveštaja petočlane naučno-stručne komisije saznajemo da su čelnici JP „Nuklearni objekti Srbije” pokušali da zataškaju nemili događaj od 19. aprila, čak i da prikriju video snimak

Jurili zeca, isterali lisicu. Kada će vuka (ili vukove) sa imenom i prezimenom?

Sada je napokon, nadajmo se, očevidno da je bilo prikrivanja činjenica u „srpskom nuklearnom rašomonu” koji delom podseća na čuveno filmsko ostvarenje Akira Kurosave. „Politika” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je, prisetiće se čitaoci, već u prvom napisu, na osnovu kazivanja neimenovanog sagovornika, nagovestila da su doze zračenja prilikom merenja 19. aprila u reaktoru RA van upotrebe premašene, a ovlašćenja prekoračena.

Za nepuna dva meseca pokušano je da se od javnosti sakriju dva nuklearna ispada koji su, na svu sreću, prošli bez težih posledica. Da li bez ikakvih?

Pogubno ozračivanje zaposlenih je izbegnuto, ali je opasnije zataškavanje isplivalo na videlo. Čelnici JP „Nuklearni objekti Srbije”, u čijoj je to nadležnosti, svojevoljno su odlučili da ne obaveste nadležna državna tela, nastojeći da zataškaju nemili događaj. Čak ni petočlanoj naučno-stručnoj komisiji nisu odmah dostavili video snimak koji uverljivo posvedočuje šta se zbivalo.

Nakon pažljivog čitanja izveštaja poslatog Ministarstvu prosvete i nauke Srbije, u prilici smo da u najkraćem obelodanimo ključne nalaze.

Prikrivanje snimka

Prvo, profesionalno izložena lica (izvršioci zadatka) „nisu stručno osposobljena za rad u skladu sa odredbama Pravilnika o obavljanju nuklearnih aktivnosti”.

Drugo, „srećna (je) okolnost što zbog kratkoće izlaganja zdravlje operatera nije bilo ugroženo, ali to ne oslobađa odgovornosti lica koja su bila zadužena da data merenja organizuju i sprovode”.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 28.maja. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Stanko Stojiljković

objavljeno: 28.05.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U JP NOS zataškali incident

Izvor: B92, 28.Maj.2012, 09:00

Beograd -- Iz izveštaja petočlane naučno-stručne komisije otkriva se da su čelnici JP NOS pokušali da zataškaju događaj od 19. aprila, čak i da prikriju video snimak..Za nepuna dva meseca pokušano je da se od javnosti sakriju dva nuklearna ispada koji su, na svu sreću, prošli bez težih posledica...Pogubno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.