Srpska „lasta” spremna za Irak

Izvor: Politika, 09.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska „lasta” spremna za Irak

Školski avion, koji se može opremiti i naoružanjem, uštedeće značajna sredstva u obuci pilota

Novi školski klipni jednokrilac „lasta-95”, prvi avion domaće konstrukcije napravljen u pančevačkoj fabrici „Utva” posle raspada SFRJ, predstavljen je juče na batajničkom aerodromu. Nakon nekoliko minuta „rulanja” omalena ali moćna „lasta”, ofarbana u boje zastave Republike Srbije, zaparala je sa lakoćom vreli batajnički vazduh. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << U kokpitu istorijskih prvih srpskih „krila” razmaha oko 10 metara bio je potpukovnik Salko Hadžić, koji je napravio nekoliko „krugova” zadivljujući prisutne i efektnim niskim „brišućim” letom.

– U Evropi postoji svega četiri ili pet zemalja koje proizvode baš ovakvu vrstu aviona, u svetu ne više od deset, tako da spadamo u red zemalja koje imaju svoja „krila” i avio-industriju – istakao je ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Uvođenjem nove letelice, sat obuke budućih pilota koštaće državu bar šest puta manje – na „supergalebu G4” trošak po satu iznosio je oko 2.000 evra, a na „lasti” će biti oko 300 evra.

Ovaj avion, koji je do sada leteo 21 put, pokreće šestocilindrični motor „lajkoming”. Fabrička ispitivanja počela su 5. februara, kada su potpukovnik Salko Hadžić i major Saša Grubač, piloti Sektora za letna ispitivanja, izveli prva dva leta.

– Ovih dana očekujemo da Centar za letna ispitivanja preuzme avion i da nastavimo sa razvojnim ispitivanjima. Nadamo se da će ona biti brza i efikasna, kako bi „lasta” što pre ušla u eksploataciju u našem i stranom vazduhoplovstvu – kazao je potpukovnik Hadžić.

„Lasta” je došla u centar medijske pažnje jula prošle godine kada je Vojska Iraka naručila 20 komada, uz zahtev da budu osposobljeni i za borbenu obuku. Vojska Srbije namerava da kupi 15 ovih aviona, koji u letačkoj obuci pilota treba da zamene „utvu-75”.

– „Lasta” će biti naš izvozni potencijal i ponosni smo što njome pomažemo smanjenju spoljnotrgovinskog deficita – rekao je Šutanovac.

Kako je istakao Stevan Nikčević, generalni direktor kompanije Jugoimport-SDPR, konkretnih ugovora za „lastu-95” sa drugim zemljama za sada nema, ali postoji veliko interesovanje.

„Lasta-95” namenjena je selekciji kandidata u Vojnoj akademiji i omogućava jednostavan prelaz na viši nivo obuke. Ima male brzine sletanja i poletanja i „dobroćudno” se ponaša – prašta greške neiskusnom pilotu.

Svojim karakteristikama i osavremenjenom opremom u potpunosti obezbeđuje obuku pilota u svim namenama: u osnovnom, figurnom, navigacijskom i instrumentalnom letenju, osnovnim elementima noćnog letenja, instrumentalnom sletanju druge kategorije. Na njoj se mogu naučiti i osnovni elementi gađanja, raketiranja i bombardovanja, uz korišćenje mitraljeza kalibra 7,62 mm (opciono 12,7 mm), nevođenih raketnih zrna od 57 mm i avio-bombi do 100 kg.

T. Bojković

[objavljeno: 10/04/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Novi trenažni avioni za Vojsku

Izvor: B92, 09.Apr.2009

Beograd -- Na aerodromu Batajnica predstavljen je domaći školski trenažni avion "Lasta 95" koji bi uskoro trebalo da služi za obuku pilota Vojske Srbije..."Lasta 95" je jednomotorni avion metalne konstrukcije, sa dva sedišta za pilote postavljena jedno iza drugog. Vojska Iraka već je naručila...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.