Srpska avijacija na probi pred aeromiting

Izvor: Politika, 09.Sep.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska avijacija na probi pred aeromiting

Uz zaglušujuću buku, gotovo u uspravnom položaju, avion je osvajao nebo iznad batajničkog aerodroma dok nije ostvario takozvanu „brzinu nula”. U jednom trenutku izgledalo je kao da nepomično lebdi. Okupljenima na jučerašnjoj generalnoj probi srpskih vojnih pilota koji će u nedelju učestvovati na velikom međunarodnom aeromitingu zastao je dah.

Bio je to jedan od elemenata letačke figure „zvono” i znak da je na delu jedini avion srpske vojske koji može >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je izvede – „mig 29”. U kokpitu jednoseda ruske proizvodnje bio je najiskusniji srpski pilot na „migu 29”, zamenik komandanta Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, brigadni general Nebojša Đukanović, koji je izveo i druge atraktivne manevre iz standardnog programa letelice.

Kao što je planirano i za nedelju, za kada je zakazan veliki međunarodni aeromiting, nad aerodromom Batajnica juče su u formacijama defilovale i četiri „utve 75”, tri „supergaleba G-4”, tri „orla”, tri helikoptera „gazela”... Nekoliko pripadnika 63. padobranskog bataljona specijalne brigade Vojske Srbije, od kojih je jedan nosio i zastavu Republike, spustilo se na aerodrom desantnim padobranima tipa „krilo”. Dva „miga 21” simulirala su praćenje u borbenom poretku, dva „miga 29” vazdušnu zaštitu, dok je „orao” izvodio borbene manevre sa „napadom na ciljeve na zemlji”. Potpukovnik Salko Hadžić demonstrirao je figure u školskom klipnom avionu lasta 95, a jedna „gazela” zabavljala je publiku letom unazad, u mestu, ukrug... Na proveri trenutne osposobljenosti našao se i helikopter MUP-a Republike Srbije.

Prema ocenama iz Ministarstva odbrane, najavljeni aeromiting će biti najveći i najatraktivniji još od manifestacije tog tipa održane 1997. godine. Organizatori su najavili učešće pilota iz 15 zemalja, koji će u Srbiju većinom doleteti sutra, a svoje programe uvežbavati u subotu. Najveća atrakcija će svakako biti nastupi aviona F-16, kao i „gripena”. „Jurofajter” najverovatnije neće leteti, već će biti u statičkom delu izložbe. Kako kažu u ViPVO, nad Batajnicom će kružiti verovatno najbolji školsko-borbeni avioni na svetu, kao što su „hok”, „alfadžet” i „aero l-159”.

Završnom treningu srpske avijacije pred aeromiting prisustvovali su ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba general-potpukovnik Miloje Miletić, komandant ViPVO Vojske Srbije, brigadni general Ranko Živak, državni sekretar Ministarstva odbrane Zoran Jeftić, brigadni general Mirko Vranić, komandant 204. avijacijske baze, stacionirane na aerodromu Batajnica, i druge starešine VS.

U obraćanju novinarima, brigadni general Ranko Živak istakao je da je jučerašnji program izveden maksimalno kvalitetno, efikasno i bezbedno, bez ijednog tehničkih problema.

– U očekivanju dobrog vremena, ovom prilikom pozivam sve građane da nađu vremena i dođu u Batajnicu, kako bismo se zajedno družili i pratili jedan izuzetno zanimljiv letački program – rekao je komandant ViPVO.

T. Bojković

[objavljeno: 10/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.