Sredstva za NVO i nezakonito

Izvor: S media, 11.Jul.2011, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sredstva za NVO i nezakonito

Stabilni izvori nevladinih organizacija ne postoje, a mehanizam kontrole novca jedan je od ključnih problema. Novac dodeljivan političkim strankama i verskim zajednicama.

Medijska prašina koja je podignuta u vezi sa navodnim malverzacijama u okviru finansiranja koalicije za REKOM, kao i autorski tekst objavljen u Danasu - „Filozofija NVO palanke“ Dragana Popovića, direktora Centra za praktičnu politiku i aktiviste za ljudska prava, otvorili su niz pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << o kojima se malo u javnosti raspravljalo, pre svega - ko finansira nevladine organizacije u Srbiji i da li se, i na koji način, kontrolišu tokovi novca u njihovom radu.

Sagovornici Danasa navode da se NVO finansiraju iz dotacija, sredstvima EU, kao i iz republičkog i lokalnih buždeta, ali prilično netransparentno i ponekad nezakonito.

Finansiranje stranaka preko NVO

Šoškić: Imamo zdrav finansijski sistem

Nataša Kandić spiskala 2,5 miliona i otišla

Direktorka Centra za razvoj neprofitnog sektora Jasna Filipović kaže za Danas da se nevladine organizacije u Srbiji, ne računajući sportska udruženja i verske zajednice, finansiraju iz privatnih izvora, sredstvima Evropske unije, kao i putem donacija. Prema njenim rečima, finansiranje NVO je konkurentno, jer mnoge organizacije novčana sredstva potražuju putem javnih konkursa. Kako dodaje, ne postoje stabilni izvori prihoda neprofitnih organizacija u Srbiji.

Šta kaže zakon

U Zakonu o udruženjima građana navodi se da „sredstva za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa koje realizuju udruženja, a koji su od javnog interesa obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije“. Prema zakonu, vlada, odnosno ministarstvo nadležno za oblast u kojoj se ostvaruju osnovni ciljevi udruženja dodeljuje sredstva na osnovu sprovedenog javnog konkursa i zaključuje ugovore o realizovanju odobrenih programa. „Pod programom od javnog interesa naročito se smatraju programi u oblasti: socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite, zaštite lica sa invaliditetom, društvene brige o deci, zaštite interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije i izbeglica, podsticanje nataliteta, pomoći starima, zdravstvene zaštite, zaštite i promovisanja ljudskih i manjinskih prava, obrazovanja, nauke, kulture, informisanja, zaštite životne sredine, održivog razvoja, zaštite životinja, zaštite potrošača, borbe protiv korupcije, kao i humanitarni programi i drugi programi u kojima udruženje isključivo i neposredno sledi javne potrebe“, navodi se u zakonu.

Ona podseća da su zakonom predviđene i dotacije za nevladine organizacije iz republičkog budžeta, odnosno linija 481, ali da su dosad ta sredstva netransparentno i neadekvatno raspodeljivana. Filipovićeva ističe da je većina novca putem linije 481 dodeljivana političkim partijama, sportskim udruženjima i verskim zajednicama, koje ne smatra neprofitnim organizacijama.

Programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić dodaje da se državna sredstva namenjena NVO ponekad dodeljuju i nezakonito - privrednim društvima ili pojedincima. Ona bi, prema njegovim rečima, trebalo da budu predmet javne nabavke, a ne dotacije.

(Danas)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.