Izvor: Glas javnosti, 08.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srce kuca desno

LOZNICA - Kada je imao dve i po godine, Dragutinu Pajiću (45) iz Jadarske Lešnice, kod Loznice, lekari su otkrili da ima totalnu inverziju organa i da mu srce kuca „na desnoj strani“. Ovaj medicinski fenomen redovno je i kasnije na sistematskim pregledima zbunjivao medicinske radnike, ali na sreću, Dragutin nikada nije osetio bilo kakve tegobe zbog neobičnog rasporeda organa u svom telu.

Normalan život

- Obišao sam mnoge gradove u Srbiji, ali i bivšoj Jugoslaviji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << pokušavajući da pronađem nekoga sličnog sebi jer mi je životna želja da upoznam nekoga kome su organi kao u ogledalu, u odnosu na „normalne“ ljude, kaže Dragutin, nekadašnji radnik „Viskoze“ i lozničkog suda.

Prilikom mnogobrojnih pregleda lekari su uzalud stetoskopom tražili da njegovo srce čuju na levoj strani. Nisu uspevali u tome jer se ono kod Dragutina, kao i svi ostali unutrašnji organi, ne nalaze na uobičajenom mestu već su svi na desnoj strani i on je medicinski fenomen, jedan u ko zna koliko slučajeva. Bez obzira na to, ovaj „raspored“ mu ne smeta da živi normalno.

Situs inversus

- Zbog nesvakidašnjeg položaja mojih organa nikada nisam imao zdravstvenih problema. Srce mi jeste na desnoj strani, ali kuca kao sat. Prilikom raznih sistematskih pregleda ostajao bih uvek najduže kod lekara koji su obavezno zvali kolege da u praksi vide ono o čemu su samo čitali u literaturi. Zbune se kad mi rade EKG jer moraju drugačije da podese aparat da bi mogli da me pregledaju. Lekari kažu da su mi tri četvrtine srca na desnoj strani, objašnjava Dragutin, dodajući da u njegovoj porodici, koliko zna, nije bilo ovakvih slučajeva.

Kada je kod ovog Jadranina prvi put dijagnostikovan „situs inversus“, kako se medicinski zove promena položaja telesnih organa, odnosno inverzija kao lik u ogledalu, lekari su rekli da je težak srčani bolesnik i da neće dugo živeti, ali su, kako se ispostavilo, pogrešili. Kod Dragutina je reč o totalnoj inverziji a kada svi organi promene mesto onda nema bitnih problema i sve funkcioniše kao kod onih kojima su organi na uobičajenom mestu.

- Kada sam imao 16 godina doktori su mi zabranili da igram fudbal, ali sam posle specijalističkih pregleda dobio odobrenje da se bavim ovih sportom i aktivno sam igrao 17 godina. Danas sam fudbalski trener i svakodnevno se, po najmanje sat vremena, bavim nekom sportskom aktivnošću, trčim, dižem tegove, vozim bicikl i tako održavam dobru kondiciju, priča Dragutin, aktuelni odbornik u Skupštini grada Loznice, izražavajući nadu da će ipak nekada upoznati nekoga kome kao i njemu srce kuca na desnoj strani.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.