Srbin pobegao otmičarima

Izvor: Politika, Fonet, 22.Nov.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbin pobegao otmičarima

Radnik „Energo Nigerije” uspeo da se spase posle kidnapovanja u nigerijskom selu Ugvadži

TRAGOM VESTI

Dragan Stepanović, radnik kompanije „Energo Nigerija”, ćerke firme beogradskog „Energoprojekta”, kidnapovan je 16. novembra u Nigeriji, ali je već sutradan uspeo da pobegne otmičarima. Kako je Stepanović izjavio Fonetu, pokušaj bekstva je uspeo samo zbog toga što otmičari nisu očekivali da on poznaje teren na kome su ga oteli. Stepanovića >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su, dok je obilazio „Energoprojektovo” gradilište u selu Ugvadži, četvorica muškarca kidnapovali usred bela dana.

– Vozača su pretukli, pucali su, oteli su i naše vozilo, a prethodno su kidnapovali dve devojčice i dva dečaka, stare 10 do 12 godina. Uzeli su mi telefone i novac, odvezli do nekakve crkve, a zatim odveli dalje – rekao je Stepanović. Po njegovim rečima, kidnaperi su ga cele noći vodili „kroz buš i močvaru”, dok se u okolini čula rafalna pucnjava.

– Sledećeg dana su mi rekli da stanem i čekam na auto koji će doći po mene, a oni su otišli s decom. Ne znam zašto su me ostavili samog. Posle 15 minuta sam se pomolio i krenuo. Znao sam kuda treba da se krećem i uspeo sam da dođem do puta – ispričao je Stepanović, koji se potom suočio s problemom da „nijedan vozač neće da se zaustavi zbog belog čoveka”.

– Jedan prolaznik je zaustavio nekog motociklistu, kome sam rekao da sam kolima sleteo u provaliju. Da sam mu ispričao da sam otet verovatno bi pobegao. Ovako me je prevezao do grada – izjavio je Stepanović.

Prema nezvaničnim informacijama, Stepanović je uspeo da pobegne upravo u trenutku kad su kidnaperi pokušavali da ugovore uslove njegovog otkupa. Odmah su od „Energo Nigerije” zatražili da isplati tri miliona dolara kako bi ga oslobodili. Zahtevali su da se ne kontaktira policija i pretili Draganovim ubistvom.

– Otmičari su zatim zahtev spustili na 1,3 miliona dolara, ali je Dragan, na sreću, uspeo da pobegne – rekao je direktor „Energo Nigerije” Dejan Jerotić.

Otmice radnika stranih kompanija u Nigeriji nisu retkost. Samo za poslednjih godinu dana kidnapovano je više od 100 osoba, a većina ih je puštena na slobodu posle plaćanja otkupnine. Tokom 2004. godine na naftnim bušotinama oteta su dvojica Hrvata, Davor Milić i Ivan Roso. Krajem iste godine u delti Nigera ubijen je hrvatski državljanin Franjo Malnar iz Tršća, koji je u Nigeriji radio za firmu „Pelegrino”. Zadranin Jurica Ruić otet je 2007. godine zajedno sa šestoricom radnika američke naftne kompanije „Ševron”. Otmičari – Pokret za emancipaciju delte Nigera – iste godine kidnapovali su takođe dvojicu hrvatskih državljana, Renata Garmu i Matu Lušu, ali i pomorca iz Kotora Milana Smolovića. Sva trojica su puštena na slobodu, a prema nezvaničnim informacijama za njihovo oslobađanje plaćen je otkup od 10,8 miliona evra.

M. Albunović

[objavljeno: 23/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.