Srbiji za otpad pet miliona evra

Izvor: Glas javnosti, 27.Apr.2012, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji za otpad pet miliona evra

BEOGRAD - Predstavnici Srbije i Nemačke danas su u Beogradu potpisali sporazum o realizaciji pet miliona evra vrednog projekta upravljanja otpadom i otpadnim vodama u pet opština u Srbiji.

Sporazum kojim je predviđeno sprovođenje projekta tokom šest godina u pet izabranih opština u Srbiji potpisali su ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić i direktor za Srbiju Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Uve Štumpf.

"Zahvaljujući ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << projektu stanovnici nekoliko gradova u Srbiji dobiće pristup kanalizacionoj mreži, postrojenjima za tretman otpadnih voda, unaprediće upravljanje otpadom i ukloniti divlje deponije... što će unaprediti komunalnu infrastrukturu tih lokalnih samouprava, rekao je Dulić.

Svrha projekta je, kako je dodao, da se očuvaju zdravlje stanovništva i životna sredina, kao i da se omogući otvaranje novih radnih mesta.

Kako je rečeno na sastanku, cilj projekta je poboljšavanje sposobnosti izabranih opština u pružanju usluga u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama u skladu sa zakonodavstvom u oblasti zaštite životne sredine usklađenim sa EU.

Prvi sekretar za ekonomsku saradnju Ambasade Nemačke u Srbiji Kristof Ajhen kazao je da projekat treba da reši problem opština srednje veličine, do 50.000 stanovnika, koje nemaju dovoljno kapaciteta za upravljanje otpadom i otpadnim vodama i pristup odgovarajućim tehnologijama.

"Primena projekta krenula je početkom godine, izbor opština je u toku, a očekujem da će on biti završen u oktobru ove godine", rekao je Ajhen.

On je istakao da projekat treba da omogući primenu inovativnih i ekonomski isplativih rešenja u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama.

Ajhen je podsetio da je Nemačka kroz razne projekte u oblasti tretmana otpada i otpadnih voda već pomogla 23 lokalne samouprave.

"Nakon dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU pitanje životne sredine postaje još važnije", rekao je Ajhen i dodao da su zakoni u oblasti ekologije usvojeni u Srbiji ali da je njihovo sprovođenje otežano uglavnom zbog malih tehničkih i kadrovskih kapaciteta lokalnih samouprava.

On je kazao da u Srbiji ima više od 4.500 divljih deponija, samo oko 50 odsto domaćinstva priključeno je na kanalizacionu mrežu, a otpadne vode se tretiraju propisno u svega 15 odsto slučajeva.

Partneri u sprovođenju projekta su i Agencija za zaštitu životne sredine Srbije (SEPA), Fond za zaštitu životne sredine Srbije (SEPF) i Mreža nulte emisije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.