Srbiji 1,8 miliona dolara od Ujedinjenih nacija

Izvor: BKTV News, 10.Jun.2014, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji 1,8 miliona dolara od Ujedinjenih nacija

Srbija će od Ujedinjenih nacija narednih dana dobiti finansijsku pomoć u vrednosti od 1,8 miliona dolara, izjavila je danas stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano, ističući da su sredstva obezbeđena iz centralnog fonda za hitne slučajeve kao i da je to samo prvi deo pomoći.


Solorano je na konferenciji za novinare u Kancelariji UN u Srbiji rekla da ta svetska organizacija i Crveni krst od početka katastrofe >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << u Srbiji pomažu u dostavljanju pomoći, a da sada mobilišu sopstvene resurse i pružaju stručnu pomoć.

Ova donacija, dodala je Solorano, zajednički je poduhvat mnogih agencija UN, a kojima koordinira vladina Kancelarija za obnovu i pomoć poplavljenim područjma na čijem čelu je Marko Blagojević.

Blagojević je rekao da su UN među prvima reagovale, te da im je Srbija zahvalna na brzoj pomoći koju je pružila.
“Trenutno u saradnji sa UN, Svetskom bankom i Evropskom unijom, radimo na prikupljanju informacija koje će biti sažete u jednom dokumentu, a koji će vrlo brzo utvrditi potrebe nastale nakon poplava”, rekao je Blagojević.

Taj izveštaj, kako je dodao, biće iskorišćen i pred međunarodnim donatorima za prikupljanje sredstava za saniranje posledica od poplava.

Prema njegovim rečima, Srbija u obnovi zemlje nakon poplave nije sama, kao i da nije “napušteno ostrvo”.
“Srbija je deo jedne velike porodice. Dobro je što u situaciji kakva nas je zadesila imamo partnere na svim stranama sveta na koje možemo da računamo i na koje možemo da se oslonimo”, rekao je Blagojević i poručio da će izveštaj pokazati i uzroke poplava.

Na pitanje sa koliko novca trenutno raspolaže Kancelarija, Blagojević je rekao da je reč o više od 20 miliona evra kao i da se taj iznos može videti na sajtu Ministarstva finansija.

On se osvrnuo i na početak izgradnje porušenih kuća i obnovi oštećenih i rekao da će i taj posao početi u narednim danima.
“Svi su svesni neophodnosti da se taj posao završi što pre, pronađu nove lokacije za srušene kuće koje su građene na plavnim odručjima svesni smo hitnosti.Radi se na tome svakodnevno”, rekao je Blagojević i dodao da je za taj posao poterbno vreme, ali da ne govori o nedeljama, već o danima.

I premijer Aleksandar Vučić, kako je dodao, govorio je o rokovima kada kuće treba da budu gotove i da je pominjao jesen a Blagojević kaže da se na tome i radi.

Direktor kancelarije rekao je i da se privodi kraju izrada plana za donacije kuća i radova na obnovi škola, te da očekuje da će i to biti završeno u narednim danima.
 
Izvor: tanjug.rs

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbiji od UN 1,8 miliona dolara

Izvor: Press, 10.Jun.2014

Solorano je na konferenciji za novinare u Kancelariji UN u Srbiji rekla da ta svetska organizacija i Crveni krst od početka katstrofe u Srbiji pomažu u dostavljanju pomoći, a da sada mobilišu sopstvene resurse i pružaju stručnu pomoć... Ova donacija, dodala je Solorano, zajednički je poduhvat...

Nastavak na Press...

Ujedinjene nacije obezbedile prvi deo finansijske podrške Srbiji

Izvor: Beta OMS, 10.Jun.2014

Beograd, 10. jun 2014 – Ujedinjene nacije su obezbedile dodatnih 1,8 miliona dolara kao odgovor na poplave koje su pogodile Srbiju polovinom maja. Finansijska sredstva obezbeđena su iz Centralnog fonda za hitne slučajeve (eng. *Central Emergency Response Fund, CERF) kako bi se pomoglo stanovništvu...

Nastavak na Beta OMS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.