Srbija zemlja sa velikim stepenom korupcije

Izvor: Glas javnosti, Beta, 27.Okt.2010, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija zemlja sa velikim stepenom korupcije

BEOGRAD - Izvršni direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ocenio je da je za uspešniju borbu protiv korupcije neophodno poštovanje pripcipa pravne države.

- Dok se svesno budu donosili zakoni suprotni ustavu, niži akti suprotni zakonu, nema uspeha u borbi protiv korupcije - izjavio je Nenadić na konferenciji za novinare u Beogradu povodom objavljivanja nove liste Transparensi internšenela na kojoj Srbija sa indeksom percepcije korupcije 3,5 deli 78. do 84 mesta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
Barać: Nazadujemo

Predsednica Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Verica Barać ocenila je da Srbija nazaduje u borbi protiv korupcije jer se zakoni ne primenjuju i nije omogućen rad nezavisnim institucijama.

- Očigledan dokaz nazadovanja u borbi protiv korupcije je sve veći uticaj izvršne vlasti na rad nezavisnih institucija i medija - rekla je Barać agenciji Beta povodom objavljivanja nove liste Transparensi internšenela na kojoj Srbija sa indeksom percepcije korupcije 3,5 deli 78. do 84. mesta.

Vlast je, prema njenim rečima, demontirala sve institucije koje nije mogla da kontroliše. Može se očekivati, kako je dodala, da u Srbiji zbog loše reforme pravosuđa ubuduće bude još veći stepen korupcije.

- Pogubne posledice partijske čistke u pravosuđu u narednim godinama biće sve vidljivije, pogotovo u oblasti osnovnih ljudskih prava i sloboda i zaštite imovine - rekla je Barać i ukazala da neće biti iznenađenje ako Srbija dogodine bude na lošijoj poziciji na listi Transparensi internešenela.

- Pored toga što je neophodno usvajati zakone u skladu sa pravnim sistemom, njih je potrebno i poštovati - kazao je Nenadić i ilustrovao to činjenicom da su izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv koprupcije pred Ustavnim sudom, kao i da je Komisija za zaštitu prava ponuđača duže od godinu dana radila u nezakonitom sastavu.

Nenadić je ukazao i na postojanje i proširenje diskrecionih ovlašćenja kao u slučaju podsticanja stanogradnje uz kršenje Ustava, zakona i međunarodnih sporazuma, te na nedostatak kontrole trošenja budžeta pošto Državna revizorska institucija nema odgovarajuće kapacitete.

Kao glavni razlog stagnacije u borbi protiv korupcije predsednik Transparentnosti Vladimir Goati naveo je politički sistem u kome stranke donimiraju nad parlamentom, "umesto poslanika biraju se partijski delegati sa blanko ostavkama, a državni novac nedovoljno štedi".

- Politički sistem u velikoj meri određuje koliki će stepen korupcije biti moguć, a naš sistem otvara prostor za korupciju - kazao je Goati.

Na ovogodišnjoj listi Transparensi internšenela Srbija je među zemljama koje imaju velike probleme sa korupcijom, s obzirom da je indeks percepcije korupcije ostao isti kao prošle godine 3,5. Prošle godine Srbija je bila sama na 83. mestu, a sada deli poziciju od 78. do 84. mesta sa Kinom, Grčkom, Kolumbijom, Lesotom, Peruom i Tajlandom.

Rangirano je 178 zemalja i teritorija sa rasponom indeksa od 1,1 (Somalija) do 9,3 (Danska, Novi Zeland i Singapur). Ove godine prvi put je rangirano Kosovo - sa indeksom 2,8 deli 110. mesto. Od zemalja regiona, Slovenija je 27. sa 6,4, Hrvatska i Makedonija dele 62. mesto sa indeksom 4,1, Crna Gora i Rumunija dele 69. mesto sa 3,7, a odmah iza njih sa indeksom 3,6 je Bugarska, na deobi 73. mesta.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.