Srbija željna većeg nataliteta

Izvor: Politika, 22.Maj.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija željna većeg nataliteta

U Srbi­ji se ma­lo ra­đa, mnogo umire. Godi­šnje ne­stane jedan grad ve­li­či­ne Iva­njice ili Pože­ge. Tako do­la­zi­mo i do po­da­tka da su Srbi sve stari­ji. Pre­ma po­pi­su iz 2002. go­di­ne prosek staro­sti na­ših građana je 40,2 go­di­ne. A za­brinjava­juće je, ka­žu de­mo­grafi, već kad na­ci­ja u prose­ku pređe tride­se­tu.

„Želim da u Srbi­ji vlada na­ta­li­tet“, po­ru­ka je grupe sa „Fej­sbuka“. I dr­ža­va ima istu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << že­lju, ali joj je bu­džet kratak. Nedo­vo­ljan za podstrek maj­ka­ma da ra­đaju vi­še de­ce. Pone­ka po­vlastica, skromna su­ma i dečji do­da­tak ob­ra­du­ju tek na­krat­ko ro­di­te­lje su­oče­ne sa skupo­ćom ko­ja prati od­ra­stanje njiho­vih si­no­va i kćeri.

Zakon o fi­nansij­skoj po­dr­šci ro­di­te­ljima odre­šio je ru­ke lo­kalnim za­jed­ni­ca­ma da iz svojih ka­sa podstiču na­ta­li­tet. Goto­vo da ne­ma op­štine ili grada gde se bar simbo­lično ne­ki di­nar ne usme­ri fa­mi­li­jama sa dvoje, troje i vi­še de­ce. Upr­kos či­njeni­ci da je reč o jed­nom od retkih pi­ta­nja gde po­stoji op­šta po­li­tička sa­glasnost, ne­ki su „brižniji“ od drugih. I ne bi se re­klo da je ovoj razli­či­to­sti jedi­ni uzrok ne­ujed­na­če­na ekonomska moć op­ština i re­gi­ja. Sreć­na be­ba, ko­ja se kao če­tvrto de­te ro­di u Vrnjač­koj Banji, imaće od op­štine za hranu i pe­le­ne, a ka­snije i za farmerke, pa i džepa­rac. Sve do pu­no­letstva. Četvrto de­te po­ro­di­ce iz Raške ne­će iz op­štin­ske ka­se do­bi­jati ni za slado­led...

 -------------------------------------------------------------- 

Vojvodina aktivno podstiče rađanje

Tre­će i sva­ko na­red­no de­te u po­ro­di­ci ima bes­pla­tan bo­ra­vak u Pred­škol­skoj usta­no­vi „Ra­do­sno de­tinj­stvo”, a sva de­ca iz po­ro­di­ca sa tro­je i vi­še de­ce bes­pla­tan pre­voz

No­vi Sad – Sto­pa pri­rod­nog pri­ra­šta­ja u Voj­vo­di­ni je ne­ga­tiv­na i iz­no­si (mi­nus) pet pro­mi­la, zbog če­ga se sta­nov­ni­štvo u se­ver­noj po­kra­ji­ni ubra­ja me­đu naj­sta­ri­je na pla­ne­ti. Pri­rod­ni pri­ra­štaj na pod­ruč­ju Voj­vo­di­ne ni­je do­vo­ljan ni za pro­stu re­pro­duk­ci­ju sta­nov­ni­štva, a za­bri­nja­va­ju­ća je i struk­tu­ra po­ro­di­ce: 34 od­sto ima jed­no de­te, 31 od­sto dvo­je, a sa­mo 4,4 od­sto tro­je de­ce. Is­pod je­dan od­sto su po­ro­di­ce sa če­tvo­ro, pe­to­ro i vi­še de­ce!

Ove za­bri­nja­va­ju­će po­dat­ke sa­op­šti­la je po­kra­jin­ska se­kre­tar­ka za so­ci­jal­nu po­li­ti­ku i de­mo­gra­fi­ju Nov­ka Mo­jić.

Ona na­vo­di da je AP Voj­vo­di­na za 2010. go­di­nu u bu­dže­tu iz­dvo­ji­la vi­še od 600 mi­li­o­na di­na­ra za me­re po­ve­ća­nja na­ta­li­te­ta, jer dr­ža­va ima oba­ve­zu da se po­bri­ne da se ova­kva sli­ka pro­me­ni. Me­đu­tim, ka­ko je ro­di­telj­stvoslo­bo­dan iz­bor, a ne pri­nu­da ili du­žnost, pla­ni­ra­nja me­ra po­pu­la­ci­o­ne po­li­ti­ke je iz­u­zet­no slo­žen po­sao. Bi­lo da je reč o ma­te­ri­jal­noj po­dr­šci po­ro­di­ci, bi­lo o oču­va­njuod­go­vor­nog ro­di­telj­stva.

– Cilj sva­kog, pa ta­ko i na­šeg, dru­štva je­ste stva­ra­nje uslo­va za po­sto­ja­nje zdra­vih po­ro­di­ca u ko­ji­ma vla­da­ju po­što­va­nje, po­dr­ška i po­ve­re­nje me­đu svim čla­no­vi­ma. To su po­ro­di­ce od­go­vor­nog ro­di­telj­stva, ko­je će de­ci pru­ži­ti pri­mer po­zi­tiv­nog i ne­na­sil­nog mo­de­la ko­mu­ni­ci­ra­nja i od­no­sa i u ko­ji­ma ne­će bi­ti ste­re­o­tip­nih po­de­la po­ro­dič­nih ulo­ga – is­ti­če Mo­ji­će­va.

Ve­ći­na pro­na­ta­li­tet­nih me­ra u AP Voj­vo­di­ni usme­re­na je ka pod­sti­ca­nju ra­đa­nja tre­ćeg de­te­ta.Gra­do­na­čel­nik No­vog Sa­da Igor Pa­vli­čić po­se­tio je ne­dav­no pr­ve troj­ke ro­đe­ne u 2010. go­di­ni – La­nu, Sa­ru i Lu­ku i nji­ho­ve ro­di­te­lje Vi­o­le­tu i Ne­boj­šu Jo­vo­vić. Ma­li­ša­ni su ro­đe­ni 30. ja­nu­a­ra ove go­di­ne, a grad No­vi Sad obez­be­dio im je 45.000 di­na­ra i ko­li­ca za troj­ke.

– Grad pred­u­zi­ma niz me­ra u ci­lju pod­sti­ca­nja na­ta­li­te­ta i pru­ža­nja po­dr­ške po­ro­di­ca­ma sa tro­je i vi­še de­ce. Tre­će i sva­ko na­red­no de­te u po­ro­di­ci ima obez­be­đen bes­pla­tan bo­ra­vak u Pred­škol­skoj usta­no­vi „Ra­do­sno de­tinj­stvo”, a sva de­ca iz po­ro­di­ca sa tro­je i vi­še de­ce bes­plat­no ko­ri­ste pre­voz u grad­skom i pri­grad­skom sa­o­bra­ća­ju i do­bi­ja­ju bes­plat­ne kar­te za ku­pa­li­šte Štrand – ka­že Pa­vli­čić.

Pred sva­ku No­vu go­di­nu, ta­ko­đe, grad po­ro­di­ca­ma ko­je pri­ma­ju deč­ji do­da­tak is­pla­ću­je i in­ter­vent­nu jed­no­krat­nu po­moć, ko­ja je u za­vi­sno­sti od mo­guć­no­sti bu­dže­ta 5.000 ili 10.000 di­na­ra. Ta­ko­đe, pre­ko Stam­be­no-kre­dit­nog pro­na­ta­li­tet­nog fon­da grad sa 15.000 evra po­ma­že po­ro­di­ca­ma sa de­com u re­ša­va­nju stam­be­nog pi­ta­nja, a 5.000 evra na­me­nje­no je po­bolj­ša­nju uslo­va sta­no­va­nja.

Me­đu­tim, de­mo­graf­ske pro­jek­ci­je do 2025. go­di­ne uka­zu­ju da će Voj­vo­di­na i da­lje bi­ti pod­ruč­je ne­ga­tiv­nog pri­rod­nog pri­ra­šta­ja, čak i ako se na­glo po­ve­ća ni­vo ra­đa­nja. Po­kra­jin­ski se­kre­ta­ri­jat za de­mo­gra­fi­ju i so­ci­jal­nu po­li­ti­ku sa­či­nio je stu­di­ju „Ak­ti­vi­ra­nje lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve u po­pu­la­ci­o­noj po­li­ti­ci Voj­vo­di­ne” ko­ja po­ka­zu­je da ni u jed­noj op­šti­ni ni­vo ra­đa­nja ni­je do­vo­ljan za za­me­nu ge­ne­ra­ci­ja.

U stu­di­ji se na­vo­de me­re za pod­sti­ca­nje ra­đa­nja ko­je tre­ba da spro­vo­de lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve (me­re po­pu­la­ci­o­ne po­li­ti­ke po­sto­je u ve­ći­ni voj­vo­đan­skih op­šti­na) kao što su: pod­sti­ca­nje sve­sti o pro­ble­mu i po­sle­di­ca­ma ko­je pro­iz­vo­di ne­ga­tiv­na de­mo­graf­ska sli­ka, od­re­đi­va­nje sred­sta­va u bu­dže­tu op­šti­na za po­pu­la­ci­o­nu po­li­ti­ku i ak­ti­vi­ra­nje dru­gih iz­vo­ra fi­nan­si­ra­nja pu­tem osni­va­nja fon­do­va, fon­da­ci­ja i klu­bo­va do­na­to­ra...

Mi­ro­ljub Mi­ju­ško­vić

------------------------------------------------------------------

U Uži­cu bes­pla­tan vr­tić za tre­će de­te

Uži­ce – Skrom­ne me­re po­mo­ći grad­ske upra­ve za pod­sti­caj na­ta­li­te­ta u Uži­cu svo­de se uglav­nom na sub­ven­ci­je u deč­jim vr­ti­ći­ma (bes­pla­tan bo­ra­vak u tim usta­no­va­ma za tre­će i sva­ko na­red­no de­te iz po­ro­di­ce), jed­no­krat­nu po­moć de­te­tu, ko­je se pr­vo na pod­ruč­ju gra­da ro­di na po­čet­ku go­di­ne, kao i po­vre­me­nu po­je­di­nač­nu po­moć po­ro­di­ca­ma za ško­lo­va­nje de­ce ko­ji­ma je to naj­po­treb­ni­je. U ovom gra­du, ka­žu nad­le­žni, bu­džet je isu­vi­še ne­jak pa ne do­zvo­lja­va da se vi­še i sa­dr­žaj­ni­je ula­že u po­pu­la­ci­o­nu po­li­ti­ku, ko­li­ko se, na pri­mer, to či­ni kroz po­moć trud­ni­ca­ma i na dru­ge na­či­ne u Be­o­gra­du, Ja­go­di­ni i ne­kim dru­gim gra­do­vi­ma. Za­to se sva­ka do­ne­ta me­ra ov­de pret­hod­no du­go va­ga, da bi bi­la odr­ži­va i tra­ja­la.

Uosta­lom, sma­tra­ju ov­de, po­dr­ška že­na­ma na trud­nič­kom bo­lo­va­nju i po­ro­di­ca­ma sa vi­še de­ce ipak ne tre­ba da bu­de stvar lo­kal­nih sa­mo­u­pra­va, da se ne stva­ra­ju to­li­ke raz­li­ke iz­me­đu moć­ni­jih i si­ro­ma­šnih sre­di­na. To tre­ba ure­di­ti na ni­vou dr­ža­ve, a po­pu­la­ci­o­na po­li­ti­ka zah­te­va si­stem­ski pri­stup, jer je ne­do­volj­no ula­ga­ti sa­mo u ra­đa­nje ako se ne stvo­re i bo­lji uslo­vi za od­ra­sta­nje de­ce. Ina­če, grad Uži­ce ra­znim ak­ci­ja­ma po­dr­ža­va ugro­že­ne ka­te­go­ri­je sta­nov­ni­štva. Ov­de du­go tra­je ta­kva ak­ci­ja „Bu­đe­nje do­bro­te i lju­ba­vi”, pa se, po­red osta­lih, na taj na­čin po­ma­že i vi­šeč­la­nim po­ro­di­ca­ma.

B. P.

-----------------------------------------------------------------------

Ja­go­di­na: po 200 evra do pu­no­let­stva za 47 ma­li­ša­na

Ja­go­di­na – Skup­šti­na gra­da Ja­go­di­na ro­di­te­lje sva­kog ro­đe­nog de­te­ta po­ma­že sa 200 evra, a od­lu­ka od­bor­ni­ka SO Ja­go­di­na da sva­ko če­tvr­to, pe­to i na­red­no de­te do­bi­ja 200 evra me­seč­no do pu­no­let­stva sta­vlje­na je van sna­ge 28. fe­bru­a­ra. Za dve go­di­ne, ko­li­ko je va­ži­la ova od­lu­ka, 47 ma­li­ša­na ostva­ri­lo je pra­vo da pu­nih 18 go­di­na do­bi­ja po 200 evra me­seč­no. Skup­šti­na gra­da do­ne­la je od­lu­ku da sva­ka bu­du­ća maj­ka od tre­ćeg me­se­ca trud­no­će do za­vr­šet­ka po­ro­dilj­skog bo­lo­va­nja do­bi­ja po 10.000 di­na­ra me­seč­no.

Od­lu­ka je do­ne­ta 1. fe­bru­a­ra 2009. go­di­ne. Trud­ni­ce pri­ma­ju po­moć šest me­se­ci, a po­ro­di­lje go­di­nu da­na. Do sa­da je ovu po­moć pri­mi­lo 568 že­na, me­đu ko­ji­ma su 372 po­ro­di­lje, a osta­tak či­ne trud­ni­ce, sa­zna­je­mo od pred­sed­ni­ce Ko­mi­si­je za so­ci­jal­na pi­ta­nja Skup­šti­ne gra­da Mir­ja­ne Pe­tro­vić.

– U že­lji da po­ku­ša­mo da se iz­bo­ri­mo sa „be­lom ku­gom”, u ja­go­din­skim vr­ti­ći­ma su naj­ni­že ce­ne, dok raz­li­ku u vred­no­sti po­tro­šač­ke kor­pe sub­ven­ci­o­ni­še Skup­šti­na gra­da. Po­red to­ga, pro­ši­ri­li smo ka­pa­ci­te­te u vr­ti­ći­ma, ta­ko da u Ja­go­di­ni ne po­sto­je li­ste če­ka­nja. Ta­ko­đe, sva­ki pr­vak pre po­la­ska u ško­lu do­bi­ja po 8.000 di­na­ra, što ro­di­te­lji­ma pu­no zna­či u ovo vre­me kri­ze. De­ci či­ji su ro­di­te­lji u ka­te­go­ri­ji so­ci­jal­no ugro­že­nih de­li­mo i škol­ski pri­bor – na­vo­di za „Po­li­ti­ku” Mir­ja­na Pe­tro­vić.

Ona do­da­je i da ma­tu­ran­ti osnov­nih i sred­njih ško­la od 2008. go­di­ne od­la­ze na bes­plat­no le­to­va­nje, a de­ca iz pred­škol­skih usta­no­va idu na zi­mo­va­nje o tro­šku Skup­šti­ne gra­da.

Z. G.

------------------------------------------------------------

Ča­čak po­ma­že ve­štač­ku oplod­nju

Ča­čak – Dva brač­na pa­ra iz Čač­ka do­bi­la su ove go­di­ne po 200.000 di­na­ra iz grad­skog bu­dže­ta na ime ve­štač­ke oplod­nje. Sred­stva su im odo­bre­na po­što su pri­lo­ži­li kom­plet­nu do­ku­men­ta­ci­ju ka­bi­ne­tu gra­do­na­čel­ni­ka, a oba­ve­zni su da u ro­ku od 90 da­na do­sta­ve iz­ve­štaj o utro­šku nov­ca. U Čač­ku su ovo pr­vi slu­ča­je­vi bu­džet­skog pod­sti­ca­ja mla­dih su­pru­žni­ka ko­ji že­le po­tom­stvo.

Iz bu­dže­ta se, ina­če, već go­di­na­ma iz­dva­ja ma­te­ri­jal­na po­dr­ška za broj­ni­je po­ro­di­ce, pa se ro­di­te­lji­ma sva­kog tre­ćeg i na­red­nog de­te­ta u po­ro­di­ci jed­no­krat­no is­pla­ću­je 15.000 di­na­ra. Ta­ko­đe, tre­će de­te u ro­di­te­lja i sva mla­đa od nje­ga ima­ju bes­pla­tan bo­ra­vak u vr­ti­ći­ma u ovom gra­du.

Po­red to­ga, u bu­dže­tu je ove go­di­ne pla­ni­ra­no šest mi­li­o­na di­na­ra za po­dr­šku ve­li­koj de­ci iz Čač­ka, đa­ci­ma i stu­den­ti­ma. Svi stu­den­ti, ro­dom Ča­ča­ni, na tre­ćoj i ka­sni­jim go­di­na­ma stu­di­ja, ko­ji re­dov­no da­ju is­pi­te i ima­ju pro­sek oce­na ve­ći od de­vet, bes­po­vrat­no do­bi­ja­ju de­set me­seč­nih sti­pen­di­ja po 5.000 di­na­ra, a naj­da­ro­vi­ti­ji đa­ci osnov­nih, sred­njih i spe­ci­jal­nih ško­la po 3.000. U ovoj škol­skoj go­di­ni tu po­dr­šku za­slu­ži­lo je 85 aka­de­ma­ca i tri­na­e­sto­ro uče­ni­ka. Za­vi­čaj­ne sti­pen­di­je do­de­lju­ju se ne­pre­kid­no od 2004. go­di­ne.

Ina­če, Mi­ni­star­stvo ra­da i so­ci­jal­ne po­li­ti­ke nov­ča­no po­ma­že ra­đa­nje, pa u ovom me­se­cu ro­di­te­lji­ma pr­vog de­te­ta pri­pa­da jed­no­krat­na po­moć od 27.833,29 di­na­ra. dok za ve­ći broj de­ce sle­de pri­ma­nja, ta­ko­đe ne­po­vrat­na, u 24 ra­te: za dru­go de­te 108.838,68, za tre­će 195.900,66 i za če­tvr­to 261.198,13 di­na­ra.

G. O.

[objavljeno: 23/05/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.