Izvor: B92, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija za sada bez gripa

Beograd -- U Srbiji za sada nema registrovanih slučajeva gripa, a broj infekcija sličnih gripu manji je od 100 nedeljno.

U Evropi grip je zabeležen jedino u baltičkim zemljama. Očekuje se da se ova bolest javi u Srbiji kako zima bude odmicala. Posebno su ugrožena deca u školama i putnici u javnom prevozu. Često je dovoljno da samo jedna zaražena osoba zarazi celo svoje okruženje.

Obolelima od gripa preporučuje se odmor i uzimanje što više tečnosti, a postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i lekovi koji ublažavaju simptome.

Prevencija je vakcina koja stitimuliše imuni sistem da proizvodi antitela i da u ranom stadijumu prepozna, napadne i uništi virus.

Zbog teškog početka bolesti, ljudi se obraćaju za pomoć prvo apotekarima, a tek posle lekarima.

To daje priliku farmaceutu da prepozna potrebu za početak terapije. Rano otkrivanje simptoma gripa i rani početak terapije praktično dovodi do boljeg kliničkog efekta lečenja.

Grip je veoma zarazna bolest, koja se najčešće karakteriše teškim poremećajima opšteg stanja, u najtežim slučajevima dolazi do smrti. Grip se prenosi kapljicama koje u vazduh dospevaju kijanjem ili kašljanjem zaražene osobe.

Većina zaraženih se oporavlja za nedelju dana. Javlja se obično u manjim ili većim epidemijama, a u intervalima od približno 30 godina i u pandemijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.