Srbija uvodi porez na Steam igre od 20%, a uskoro i na sve digitalne servise iz inostranstva!

Izvor: NovaEnergija.net, 23.Feb.2017, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija uvodi porez na Steam igre od 20%, a uskoro i na sve digitalne servise iz inostranstva!

Potpuno neočekivana vest stiže iz Steama za ljubitelje video igara u Srbiji.
Naime, Steam je poslao mejl svojim partnerima gde je naveo da će u narednom periodu u 10 zemalja širom sveta kupovina video igara preko Steama poskupeti za pet do čak 20 procenata na osnovu poreza na dodatu vrednost za prodaju igara koje će te zemlje uvesti. Pored Islanda, taj porez će ubedljivo najviši biti u Srbiji – 20 odsto.
Prema informacijama iz Steam mejla, počeće da se primenjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << od aprila. Evo kako izgleda lista zemalja gde će ovaj porez početi da se primenjuje i od kada će se to desiti:
Od marta 2017. godine:
Švajcarska – 8 odsto
Južna Koreja – 10 odsto
Japan – 8 odsto
Novi Zeland – 15 odsto
Island – 24 odsto
Južna Afrika – 14 odsto
Indija – 15 odsto
Od aprila 2017. godine:
Srbija – 20 odsto
Od maja 2017. godine:
Tajvan – 5 odsto
Od jula 2017. godine:
Australija – 10 odsto
Kako prenosi Startit, Srbija uvodi poreze na sve digitalne servise i usluge iz inostranstva. Očekuje nas poskupljenje stranih domena, aplikacija, Netflixa i drugih digitalnih usluga i proizvoda, jer država kreće i da za njih naplaćuje PDV od 20%.
Za one koji prodaju digitalne usluge i servise iz Srbije, ovo je dobra vest, jer će vam pomoći da budete konkurentniji, s obzirom da svakako plaćate porez.
Međutim, za sve one koji prodaju svoje usluge nama, promena neće previše lako pasti. Osim toga što ne postoji iznos do kog ne važi oporezivanje, nije omogućeno ni onlajn registrovati se za naplatu, te je za strane prodavce neophodno da angažuju poreskog agenta u Srbiji da pripremi i podnese zahteve za povraćaj poreza.
S obzirom da je onlajn plaćanje u Srbiji još uvek slabo razvijeno, ostaje da vidimo kako će strani prodavci digitalnih servisa odreagovati ukoliko su prometi niski naspram troškova poštovanja procedura nametnutih od strane države. Moguće da će povećati cene, ukinuti usluge ili ih dodatno odložiti (čuveni srpski AppStore na primer). Sigurno bi bilo bolje da država digitalizuje i sistem za prodavce ne bi li osigurala zapravo poštovanje zakona i zadržala ponudu za svoje građane.
Pažnju treba da obrate i domaći startapi koji su eventualno negde drugo registrovani, jer kazne za nepoštovanje ovog zakona iznose od 10.000 do 2 miliona dinara. Takođe, ukoliko ste domaća firma koja kupuje digitalne usluge druge firme iz inostranstva (npr. Facebook ili Google oglašavanje), postoji način da budete oslobođeni dvostrukog oporezivanja, prenosi Startit.
Izvor: 021.rs, play.co.rs, startit.rs

Nastavak na NovaEnergija.net...






Povezane vesti

Porez na sve digitalne servise, šta će poskupeti?

Izvor: B92, 23.Feb.2017

Srbija uvodi poreze na sve digitalne servise i usluge iz inostranstva, prenosi Startit...Očekuje nas poskupljenje stranih domena, aplikacija, Netflixa, Steama i drugih digitalnih usluga i proizvoda, jer država počinje da i za njih naplaćuje PDV od 20%...Krajem prošle godine doneta je odluka da će...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.