Srbija uspostavlja nacionalni kriminalističko-obaveštajni sistem

Izvor: RTS, 16.Sep.2019, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija uspostavlja nacionalni kriminalističko-obaveštajni sistem

Sporazum o uspostavljanju i razvoju nacionalnog kriminalističko-obaveštajnog sistema omogućiće elektronsku razmenu podataka između svih nadležnih institucija, u cilju brže i efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.
Sporazum su potpisali ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović i ministar finansija Siniša Mali.

"Formiranje sistema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će omogućiti digitalizaciju naših baza podataka o organizovanim kriminalnim grupama i razmenu informacoja između svih nadležnih institucija i samim tim efikasniju i bolju borbu protiv organizovanog kriminala", rekao je ministar Stefanović.
Naglasio je da će uspostavljanje nacionalnog sistema omogućiti da institucije brže razmenjuju podatke i da brže reaguju na terenu.
"Policajci i tužioci će moći da na jedinstvenoj platformi provere da li je počinilac krivičnog dela ranije učestvovao u kriminalnim radnjama i da li je osuđivan. Neće se gubiti vreme na razmenu papira", naglasio je Stefanović.
Ocenio je da je potpisivanje sporazuma važan korak za Srbiju na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i dostizanju visokih evropskih standarda.
Kako je rekao, to je korak koji je usmeren prema građanima Srbije i njihovoj bezbednosti i sigurnosti.
Istakao je da je Srbija do sada ispunila više od 50 odsto aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 24 i dodao da će uspostavljanjem ovog sistema biti ispunjena jedna od najkompleksnijih i najznačajnijih preporuka Evropske komisije.
Mali: Posvećeni borbi protiv pranja novca 
Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je Srbija posvećena borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, navodeći da je u proteklom periodu Vlada Srbije donela niz zakona i podzakonskih akata kojima se jačaju kapaciteti u toj borbi.
''Potpisivanje današnjeg sporazuma je pravi primer kako da se svi zajedno uhvatimo u koštac sa problemima bezbednosti i kriminala'', rekao je Mali.
Naveo je da je borba protiv pranja novca doprinela smanjenu rizika ulaganja u našu zemlju i podsetio da je Srbija u junu skinuta sa takozvane crne liste FATF-e i da je u prvoj polovini 2019. godine direktan priliv stranih ulaganja iznosio 1,9 milijardi evra što je, kaže, za 31 odsto više nego prošle godine.
''Srbija je lider u privlačenju stranih investicija u regionu, rekao je Mali i najavio donošenje nove Strategije o sprečavanju pranja novca do kraja godine.

Kuburović: Dobra saradnja ministarstava, policije i tužilaštva
Ministarka pravda Nela Kuburović rekla je da je protokol koji su Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova potpisali 2017. godine, bio na neki način preteča današnjem sporazmu i da dva ministarstva, užilaštvo i policija duže od dve godine elektronski razmenjuju podatke.
''Bilo je potrebno da zamenimo pismeno dopisivanje, pre svega evidencije o prebivalištima, kao i da policija ima uvid u bazu našeg ministarstva. Za dve godine u bazu podataka o prebivalištu ima više od 640.000 upisa što govori o tome kolika je ušteda u vremenu i kraće trajanje postupaka'', navela je Kuburović.
Istakla je da će ministarstvo na čijem je čelu nastaviti da sarađuje sa Ministarstvu unutrašnjih poslova na razvoju ove platforme, kao i na bazi podatak o sprečavanju i borbu protiv terorizma.
Fabrici: Korak napred na putu Srbije ka članstvu u EU
Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da potpisivanje današnjeg sporazuma korak napred na putu Srbije ka članstvu u EU i istakao da je važno da Srbija ima nacionalni sistem koji će doprineti efikasnoj borbi protiv organizovanog kriminala sa kojim se, kaže, suočava svaka zemlja u svetu.
Kao drugi razlog za uspostavljanje tog sistema naveo je važnost koordinacije svih nadležnih institucija i razmene informacija o aktivnostima kriminalnih grupa.
Fabrici je kazao da je Evropska komisija podržala uspostavljanje nacionalnog sistema u Srbiji obezbeđujući 3,5 miliona evra za nabavku softverske i hardverske opreme.
Dokument su u Palati Srbija potpisali i republički javni tužilac Zagorka Dolovac, direktor Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić, direktor Agencije za borvu protiv korupcije Dragan Sikimić i prvi zamenik tužioca za organizovani kriminal Jasmina Milovanović Ganić. 
Republički javni tužilac Zagorka Dolovac istakla je da je Republičko javno tužilaštvo, zajedno sa ostalim nadležnim organima, posvećeno borbi protiv organizovanog kriminala, privrednog kriminala i korupcije i da u tom cilju ostvaruje odličnu saradnju sa MUP-om i ostalim nadležnim državnim organima.
''Putem ovog sistema razvićemo jedinstvenu platformu za bezbednu elektronsku komunikaciju i razmenu podataka. Naš zajednički cilj je da se razmena podataka vrši u realnom, aktivnom vremenu kako bi se povećala efikasnost svih državnih organa koji se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije'', istakla je Dolovac.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.