Izvor: Glas javnosti, 08.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija - ukratko...

Dišu „na škrge“

BOR - Na današnjoj konferenciji za medije u RTB „Bor“ saopšteno je da je od juče ujutru, nakon ekološke katastrofe od pre četiri dana, Topionica i rafinacija bakra ponovo zaustavljena zbog prekomernog zagađenja vazduha. Previsoku koncentraciju sumpor-dioksida u centru grada izazvala je, kao i 1. januara, ruža vetrova. Nije rečeno o kojoj je koncentracije sumpor-dioksida reč, ali je naglašeno da će se od sada, kad god se dogodi sličan ekološki >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << akcident, topionički pogoni zaustavljati. To je i obaveza proizašla iz Akcionog plana za zaštitu životne sredine, čiji je potpisnik i država.

Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB predložio je da se osnuje i posebna komisija od stručnjaka kombinata bakra, predstavnika opštine i resornog Ministarstva kako bi se efikasnije pratilo zagađenje, prevashodno sumpor-dioksidom i preduzimale blagovremene mere.

Pažljivo sa mesom

LOZNICA - Mada u proteklom periodu u lozničkom zdravstvenom centru nije zabeležen nijedan slučaj trovanja trihinelozom, iz ove ustanove, kao i iz Veterinarske stanice u ovom gradu apeluju na sugrađane da obavezno pregledaju meso pre konzumiranja.

- I pored kompresivne metode, koja je manje pouzdana jer se takvom vrstom pregleda mesa može utvrditi njegova ispravnost do 75 odsto, kao i digestivne, čiji se rezultati uspešnog pregleda mere i do 95 procenata, veliki broj ljudi izbegava da prekontroliše ispravnost mesa. Većina takvih osoba se rukovodi principom „svinjče iz moje bašte ne može biti zaraženo“, što nije ispravno. Za pregled mesa kompresivnom metodom treba izdvojiti 300 dinara, dok je cena digestivnog pregleda 1.000 dinara i to je cena u svim registrovanim veterinarskim stanicama i ambulantama koju je odredila Veterinarska komora Srbije, kažu u Veterinarskoj stanici Loznica.

U većini mesara u gradu moguće je kupiti ili poručiti uređeno prase koje je pregledano digestivnom metodom, a pečat na svakom prasetu je potvrda da je meso ispravno i da je profesionalno pregledano. Cena uređenog praseta, koje se ovih dana kupuje za božićnu pečenicu, u lozničkim mesarama je 360 dinara po kilogramu, dok za pečeno prase treba odvojiti oko 500 dinara po kilogramu. Za pečenje praseta u pekarama plaća se po 30 dinara za kilogram, dok je cena pečene jagnjetine u mesarama oko 650 dinara.

Dileri ponovo na ulicama

KRAGUJEVAC - „Svetska finansijska kriza“ i nestabilnost dinara ponovo je vratila dilere deviza na ulice Kragujevca. Na lokacijama kod Zelene pijace, u centru grada na Trgu Kod krsta i u neposrednoj blizini glavne pošte bez imalo ustručavanja dileri nude „najpovoljniji otkup i prodaju evra“.

- U gradu je velika potražnja za evrima. Evro nije pao dolaskom naših radnika iz inostranstva, a Kragujevac je trenutno pun dinara. Oko 1.200 „Zastavinih“ radnika dobilo je otpremnine, njih petnaest hiljada dobilo je i prvu tranšu na ime duga od pre deset godina i to se prvo pročulo među onima koji žele nešto da ućare na kratke staze, prokomentarisao je veću pojavu dilera na ulici jedan od vlasnika menjačnica koji nije bio baš voljan da kaže i ime.

Da li ulični dileri rade za sopstveni džep ili nekog drugog, naš sagovornik nije mogao da kaže. - To je pitanje na koje ni u doba Miloševića niko nije znao da da odgovor, objašnjava nam i najavljuje da je za ponedeljak srednji kurs evra - 89,50 dinara. Evro će u ponedeljak u kragujevačkim menjačnicama da se prodaje za najmanje 92 dinara. Ta računica očito ide u prilog i onima koji, umesto paprikama i krompirom, trguju na ulici sa devizama.

Sigurna kuća na poklon

NIŠ - Medija centar Niš (MCN) izdvojio je 90.000 dinara za nišku Sigurnu kuću koja treba da bude opremljena do polovine godine kako bi pod svojim krovom pružala privremeno utočište žrtvama porodičnog nasilja. U gradskom budžetu za ovu godinu za Sigurnu kuću planirano je izdvajanje od milion dinara, ali se očekuju i druge donacije za koje je MCN upravo dao dobar primer drugima.

Dušica Davidović gradski većnik ovim povodom je izjavila da je svaka treća žena u Srbiji izložena nekom vidu nasilja u porodici, ali i da se tek svaka deseta odlučuje da tim povodom zatraži bilo koju vrstu društvene pomoći. Nažalost, kada sam obišla Sigurnu kuću u Beogradu uverila sam se da se u nju sklanjaju žene koje su upravo poreklom sa juga Srbije, gde je porodično nasilje očigledno prisutnije. Očekujemo nove donacije poput ove iz MCN kako bismo nišku Sigurnu kuću što pre opremili, rekla je Dušica Davidović.

Protest na Badnji dan

KRAGUJEVAC - Radnici fabrike za preradu kože „Partizan“ protestovali su na Badnji dan pred Skupštinom grada tražeći pomoć zbog neisplaćenih zarada. Od 2005. godine dobili su samo osam plata, a doprinosi im nisu uplaćivani od 2004. godine. Muke zaposlenih u ovom najstarijem kragujevačkom preduzeću traju još od prve privatizacije od pre četiri godine, koja je posle višemesečnih protesta poništena. U novembru prošle godine, fabriku je na berzi kupio kragujevački biznismen.

- Stalno nam nešto obećavaju, ali od tih obećanja nema ništa. Upozoravamo i gradonačelnika da smo i mi građani ovog grada i države i tražimo da se i nama posveti pažnja. Razumemo da je „Zastava“ veliki problem i obaveza, ali i mi od nečeg moramo da živimo, poručili su radnici. NJima su se pridružili i manjinski akcionari „22. decembra“ koji, takođe, zbog teške situacije i nagomilanih problema u ovom preduzeću najavljuju proteste.

Dacu nekoliko podataka iz oveceg Metalurskog programa sa 32 tabele, koji sam napravio krajem 2006. godine za potrebe STINS-a (Strucnog Tima za Izradu Nove Strategije). I sada je aktuelan. Prvih 60 godina RTB je ispustao ceo gas iz metalurskih pogona u atmosferu. Nova topionica je startovala 1961. godine sa pet etaznih peci, jednom plamenom peci, konvertorima i anodnim pecima. Startovao je i Turm sistem za proivodnju sumporne kiseline, a maksimalno iskoriscenje na sumporu od preko 62% je ostvareno u periodu 1972-75. Sedamdesetih godina su startovali reaktori za przenje sarze, dva Hemibau elektro-filtera, druga plamena pec i dve kontaktne fabrike za proivodnju sumporne kiseline, U toku 1978. Kisikana, treca (najveca) kontaktna fabrika i reaktor za przenje pirita. Osamdesetih godina su losi reaktorski Hemibau elektro-filteri zamenjeni odlicnim Lodge Cottrel filterima. Prosecno iskoriscenje na sumporu u periodu 1972-2000 iznosi 46,13%. U vreme sankcija opalo je na svega nekoliko procenata. RTB u periodu od 1973-2000 nije iskoristio ukupno 2.641.331 tona sumpora (80.040 tona prosecno na godisnjem nivou). Oko 95% tog sumpora izaslo je kroz oba dimnjaka Topionice u atmosferu, a ostatak u Borsku reku, otpadnu sljaku i kroz dimnjake u Fabrici sumporne kiseline.

Evropska Unija je 2005. platila kupovinu i montazu monitoring sistema, koji prati koncentraciju gasa kod Doma kulture i kod skladista Jugopetrola, a 2007. godine u Brezoniku. Merenja se vrse na svakih 15 minuta i automatski registruju na monitoru u Tehnickoj pripremi Topionice, u kancelariji u kojoj rade smenski tehnicari (24 sata dnevno, cele godine). Tehnicar u smeni upozorava smenskog tehnologa o aerozagadjenosti, kada izmerena vrednost sumpor-dioksida (SO2) predje 500 mikro-grama/m3, a pogotovo ako dodje do 1.000 mikro-grama/m3. Ako i sledeca dva merenja imaju istu tendenciju, tehnolog odmah stupa u kontakt sa rukovaocima u Fabrici sumporne kiseline. Preduzimaju se odredjene mere: povecanje kapaciteta u Fabrici, smanjenje kapaciteta reaktora, odlaganje starta konvertora, zaustavljanje rada konvertora ili reaktora (u krajnjem slucaju), o cemu se obavestavaju nadlezni rukovodioci.

RTB je maksimalno proizvodio oko 360.000 tona mono-hidrata godisnje (iz suvog koncentrata), pri cemu je sumporna kiselina bila deficitaran proizvod, pa su krajem 70-ih godina napravili po jedan reaktor za przenje pirita u Fabrici vestackih djubriva u Prahovu i u Fabrici sumporne kiseline u Boru (koji je radio nepunih godinu dana). Sada proizvodimo neuporedivo manje kiseline, a prepunjeno je skladiste kiseline?!

Jos 1998. godine smo moj brat Dusan i ja dali zvanicnu zajednicku inovaciju da se ugradi klapna u kuli D-108 i da skratimo i ispravimo konvertorski gasovod. Nasu inovaciju nisu prihvatili, ali je dir. TIR-a (jedan od osnivaca JUL-a u Boru i DOS-ov direktor?!) napravio baj-pas na drugom mestu. Kvalitet konvertorskog gasa je naglo skocio na prosecnih 5-7%. Automatski je i doslo do povecanja iskoriscenja na sumporu, ali ne i do smanjenja aero-zagadjenosti u samoj Topionici i gradu, zbog toga sto se ispusta mala kolicina koncentrovanog gasa. Ruza vetrova je poremecena poslednjih decenija (brda jalovine i zeleznicki tunel), pa deo koncentrisanog gasa iz betonskog dimnjaka u uslovima manjeg vazdusnog pritiska i pravca vetra pada na podrucje RTB-a i uzeg centra Bora i dovodi do jos tezih ekoloskih uslova, nego sto su bili ranije, pri duplo manjem iskoriscenju na sumporu. Bas zato je moj brat Dusan i predlozio regulacionu klapnu u kuli D-108, kojom bi rukovaoci iz Fabrike sumporne kiseline regulisali da ceo reaktorski gas i potrebna kolicina konvertorskog gasa krenu prema Fabrici, a da se deo konvertorskog gasa ispusti kroz betonski dimnjak, u veoma razblazenoj koncentraciji. Doslo bi do poboljsanja uslova u konvertorskoj hali i na reaktoru, a ujedno i do vece mogucnosti da neuporedivo veca kolicina razblazenog konvertorskog gasa “preskoci” uzi centar Bora i brda kod Bolnice i krene prema nenastanjenom delu borske opstine.

Na Seminaru za obuku kadrova 1994. dobio sam maksimalnu ocenu za rad “Povecanje fleksibilnosti rada reaktora”, ali ta zvanicna Inovacija nikada nije primenjena?! Slavisa Stefanovic (sadasnji dir. Topionice) je pre tri godine predao zvanicnu Inovaciju da se u reaktor umesto vazduha uduva gas plamene peci, a da se nedostatak kiseonika nadoknadi kiseonikom iz Kisikane (na osnovu moje prethodne Inovacije). Ni taj predlog nije prihvacen?! Kategoriscki tvrdim da smo mogli posle manjeg remonta u Topionici i Fabrici sumporne kiseline primenom ovih inovacija da povecamo iskoriscenje sumpora na 80% i tako premostimo period do izgradnje nove tehnologije.

Pre ugovaranja nove tehnologije, moraju se odrediti najvazniji parametri, u zavisnosti od realnih mogucnosti nasih rudnika i predvidjene cene bakra na svetskom trzistu u duzem periodu, na osnovu koje treba doneti odluku da li cemo preradjivati samo sopstvene koncentrate bakra (pri maksimalnom kapacitetu nasih rudnika), ili cemo ici na jos vecu proizvodnju, uz kupovinu uvoznih koncentrata. Najvazniji parametri su:

• zeljeni kapacitet peci, u tonama anodnog i katodnog bakra (iz suvog koncentrata) ;

• obezbedjenje sigurnog plasmana odgovarajuce kolicine sumporne kiseline, pri minimalnom iskoriscenju sumpora od 96-98% ;

• prateca oprema (kisikana, elektro-filter, kotao, fabrika sumporne kiseline) ;

• cene najvaznijih tehnologija i pratece opreme, rok isporuke opreme i nacin placanja.

Posle velikog remonta na kotlu br.1 (2005. godine), ostvarili smo vremensko iskoriscenje od izvanrednih 98% u decembru 2005. godine u Topionici, sto dokazuje da je sadasnja tehnologija veoma uhodana, a da su kadrovi i tehnoloska disciplina u Topionici na visokom nivou, mnogo vecem nego u drugim delovima TIR-a i RTB-a, pa i cele Srbije. Topionica nije obicna “rusevina” ili “staro gvozdje“, vec metalurski pogon solidnog kvaliteta, uz minimalne popravke, remonte i odrzavanje. Povecanjem iskoriscenja na sumporu na realnih 80%, moci cemo da »premostimo« period od oko cetiri godine do pustanja nove tehnoloske linije u rad, a da cak mnogo smanjimo stepen aero-zagadjenja u gradu, i pored velikog povecanja kapaciteta.

Postali bi i jedan od najvecih izvoznika na Balkanu, sa visokim procentom deviznog priliva, u momentu kada se poveca proizvodnja u rudnicima RTB-a. To bi dalje omogucilo solidno povecanje plata (na najmanje 1.000 dolara bruto), poboljsanje radnih i ekoloskih uslova (koji odgovaraju najboljim svetskim standardima) i otvaranje nekoliko stotina novih proizvodnih radnih mesta (samo u TIR-u) i jos nekoliko hiljada u Borskom regionu, u vidu novih RTB-ovih pogona i hipotekarnih kredita u maloj privredi i poljoprivredi, sa minimalnom kamatom. To ce bitno smanjiti problem tehnoloskog viska radnika u TIR-u i celom regionu.

Ceo RTB se nudi u raspisanom Tenderu na prodaju, na osnovu placene Strategije savetnika iz marta meseca, po ceni godisnjeg prihoda navedenih pogona TIR-a, ne racunajuci i prihod iz RTB-ovih rudnika?! Zato sam i uzeo ucesce u izradi ove Strategije revitalizacije, rekonstrukcije i predloga privatizacije RTB GRUPA BOR i samostalno napravio ovaj Metalurski program. Koristio sam podatke, do kojih sam mogao da dodjem, iz Tehnicke pripreme Topionice, Elektrolize i Fabrike sumporne kiseline. Na zalost, nisam mogao da dodjem do mnogih podataka, zbog zabrane upravnika Topionice (na osnovu naredbe dir. TIR-a), i ako vec devet godina imam radni sto u zgradi Tehnicke pripreme Topionice, a pre toga sam dve decenije radio u pogonima Topionice?! Napominjem da je pre nekoliko meseci, poslovodstvo Instituta za bakar, TIR-a i pogona u TIR-u dalo nekoliko stotina strana kompletnih projekata, tabela, ostvarenih proizvodnih rezultata i ostalih podataka ruskim strucnjacima iz Moskve, koje je angazovala firma East Point (sa Kipra), da sagledaju mogucnost rekonstruisanja reaktora za przenje sarze i plamenih peci?!

Ministartsvo nauke i ekologije nije zabranilo rad Topionice u periodu juli – septembar 2006. (ukupno dva meseca), kada smo ostvarili tacno 0,0% iskoriscenja na sumporu, zbog havarije na zagrejacu kontaktne fabrike br. 2, a rezervni nije blagovremeno narucen?! Ocigledno je da se teski ekoloski uslovi u Boru, u Ministarstvu nauke i ekologije, u Ministarstvu energetike i rudarstva, takodje i u Upravnom i poslovodnom odboru RTB-a koriste u politicke svrhe, sa ciljem smanjenja proizvodnje i obezvredjivanja RTB-a, u momentu raspisivanja Tendera.

U Boru ; 14. 09. 2006. godine

Bogdanovic Bozidar, dipl. ing. metalurgije” (zavrseno citiranje)

P.S. Preporucujem svima da procitaju moj clanak “U kandzama mafije” (Google: Istina Bec, broj od 30. novembra) i na B92 (BIZ, Privatizacija RTB-a) komentar na clanak “Gubitak RTB-a 34,5 miliona dolara”. Uzgred, najnoviji gen. dir. RTB-a Spaskovski je vencao ratnog i 100 puta veceg ekoloskog zlocinca Sainovica. Krug je zatvoren, RTB i Bor su i zvanicno u Cetvrtom oktobru, a to podrazumeva organizovanu pljacku, promasene investicije, obezvredjivanje preduzeca, trovanje, ozracivanje i aplaudiranje laznih borskih DOS-ovaca itd.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.